Minela Mahmutovics tal på Första maj 2017

Minela Första maj 2017

Åtta personer i världen äger lika mycket som den fattigaste halvan av världens befolkning. I Sverige är det procentuellt värre. Här är det två personer som äger lika mycket som halva befolkningen. Världens rikedomar och resurser har aldrig varit så ojämnt fördelade som idag. Samtidigt som mänskligheten står inför fortsatt förtryck, krig och en galopperande global miljö- och klimatkris.

 

Det finns tyvärr många exempel på klyftorna och den snedvridna resursfördelning. Med färre personal och vårdplatser råder en situation av allt högre arbetsbelastning inom vården. Många har deltidsanställningar, tillfälliga anställningar, vikariat och timanställningar. Personalen själva menar att de i nuvarande situation inte kan garantera säker vård eller förlossning och att det i värsta fall kan innebära fara för patienters liv. Anhöriga drabbas också där många, oftast kvinnor, på grund av brist på vårdplatser tvingas vårda sina sjuka anhöriga hemma och tvingas därför säga upp sig helt från arbetet eller åtminstone gå ner i arbetstid.

En femtedel av alla som jobbar inom välfärdssektorn har en privat arbetsgivare. De högst vinsterna görs på de mest utsatta i samhället – flyktingar, funktionsnedsatta, äldre och barn med orolig social situation. Sveriges största privata utbildningsföretag, Academedia, plockar ut en vinst på 8 000 kronor per elev per år. Det är sjukt mycket pengar som borde gå till att anställa fler lärare och höja deras löner, för mindre klasser där varje barns behov kan tillgodoses och där det ges verkligt utrymme till lärande.

Det handlar också om vilka som har kontrollen över verksamheten och resurserna. Det är de som arbetar och brukarna som är experterna på hur verksamheten ska fungera och hur mycket resurser som behövs. Men idag är det politiker som kan besluta om nedskärningar eller nedläggningar utan att ha någon större insyn i verksamheten. Det är därför Rättvisepartiet Socialisterna också säger att det behövs en större demokratisk kontroll på arbetsplatsen.

Fackföreningarnas passivitet har tyvärr varit en faktor till låg kampnivå och för fortsatta attacker på arbeten inom välfärden. Fackföreningsledningen lever idag inte som de de ska representera. De har mycket högre löner och privilegier som en vanlig arbetare bara skulle drömma om. Kampen inom facken mot fackbyråkratin är därför också en viktig strid att ta för att få de kampvilliga fackföreningarna som tar verklig strid för sina medlemmar.

Det område där politikerna däremot inte sparar på är militären där deras budget fortsätter att öka och har ökat sedan 2011. Sverige är ett av de länderna i världen som även säljer mest vapen per capita. Sedan, när flyktingar flyr från fruktansvärda krig, var Sverige bland det första land i EU som införde den hårdare gränskontrollen. Politikerna pratar fortfarande om flyktingkris trots stängda gränser, men den riktiga flyktingkrisen är politikerna själva som flyr från ansvar och medmänsklighet.

Nu är dessutom samtliga stormakter inne i Syrien, som ett slags ”mini tredje världskrig”. 400 000 människor har dött enligt Human rights watch sedan krigets början och 10 miljoner är på flykt. Inhemska terrordåd, som vi bland annat såg i Stockholm senast, är ett resultat av ökad och intensifierad militär imperialism. Men i den politiska debatten läggs skulden istället på alla flyktingar, flyktingar som flyr från dagliga terrorattacker.

Även om det var opolitiskt var det positivt att effekten av terrorattacken i Stockholm blev solidaritet och en kärleksmanifestation, då det lika gärna kunde blivit en effekt med ökat misstänkliggörande av varandra.

Den rådande politiken ger ett ökat självförtroende till högerextrema krafter. Just idag på 1 maj tillåts nazister demonstrera öppet i Falun. Vilket parti som helst kunde getts tillstånd till huvudtorget men det gavs till nazisterna. Det är skamligt att de tillåts demonstrera oemotsagda på arbetarrörelsens dag, då deras mål och syfte är ett krossande av arbetarklassens organisationer, fack och partier. Även om nazisterna inte är ett direkt hot idag, är det viktigt att redan nu förbereda och bygga för en antirasistisk motståndsrörelse som kan stå emot nazisterna framför allt nu när de är så pass små.

Samtidigt som kapitalismen är i fortsatt kris både ekonomiskt och politiskt så ser vi mobiliseringar underifrån. År 2017 har hittills varit kvinnokampens år, särskilt efter Women’s March mot Trump som startade i januari. På 8 mars såg vi för första gången en internationellt organiserad kvinnostrejk i flertal länder i världen.

Varken socialdemokratin och inte heller vänsterpartiet visar vad alternativet är till fattigdom, arbetslöshet, miljöförstöring, rasism och krig. Alternativet är socialism, ett samhälle som drivs av och för vanligt folk och arbetare och inte miljardärklassen. Ett samhälle där klasskillnader inte finns vilket banar vägen för ett avskaffande av förtryck som rasism, sexism, homo- och transfobi, då det inte finns någon som skulle tjäna på förtrycket.

För det behövs ju en resursfördelning, där de rika och storföretagen får betala för sina kriser, där resurserna planeras demokratiskt efter människors behov.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammar i år att det är hundra år sedan den ryska revolutionen, då arbetarklassen för första gången tog makten i ett land. Revolutionen innebar bland annat att kvinnor fick rösträtt, rätten att skilja sig och rätten till fri abort. Att homosexualitet var olagligt togs bort, och etniska minoriteter fick fullt erkännande och självbestämmanderätt.

Det som var avgörande då och det som är A och O idag för att krossa kapitalismen är organiseringen och byggandet av ett nytt massarbetarparti som kan fylla det enorma politiska vakuum som finns till vänster, och som genom det politiska programmet har ett alternativ att erbjuda.

Hot om våld, avrättning, förbud av abort, legalisering av våld i nära relationer som vi ser i Ryssland nu och inte minst fattigdom och krig hotar miljarder med människor runt om i världen på alla kontinenter. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna och vår international CWI står på de förtrycktas sida och är med i kampen på fronten där vi finns. Vi ser det positivt om segrar sker men är samtidigt ärliga med faktumet att om kapitalismen får kvarstå som system så finns det inga garanterade rättigheter och många fler kommer att tvingas sätta livet till under systemet.

För att utmana högerpolitiken är det bästa svaret organisering – för att i gemensam kamp kunna förändra den nuvarande situationen och förbereda för morgondagen och framtiden. Organisera dig i din fackförening, i din hyresgästförening, organisera dig i ett parti – för ett nytt socialistiskt alternativ mot kapitalismen och för ett socialistiskt samhälle där det är behoven som styr och inte profitjakten. Ett samhälle byggt på solidaritet, jämställdhet och jämlikhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: