Minns gårdagen, organisera för idag

bild-kristallnatt-2016

I ett bitande kallt Borås hölls på onsdagen den 9 november en manifestation apropå årsdagen av Kristallnatten. Ledorden var: Med Kristallnatten i minne – mot dagens rasistiska våld. Arrangerade gjorde Rättvisepartiet Socialisterna. David Lindquist inledde manifestationen och därpå följde tal av Kristofer Lundberg. 

I Sverige ser vi att det rasistiska våldet ökar på flera plan. Dels ökar gatuvåldet – våldsamma rasistiska och nazistiska formationer utgör ett allt större på gatorna. Dels ökar det statliga våldet i form av brutala utvisningar, rivningar av romska läger och kavallerichocker mot antirasistiska demonstranter.

Samtidigt tar sig rasismen in i de kulturella finrummen; på bokmässan, på ledarsidorna, till TV-sofforna och in bland kultursfärens ”proffstyckare”. Denflyktingvänliga Refugees Welcome-rörelsen slogs i spillror genom att kidnappas av etablerade politiker, urvattnas och försvinna i tomma intet när samma politiker sedan stängde gränserna och började massutvisa människor tillbaka till död, förtryck och rämnade samhällen. Och genom vapenexport är Sverige delaktigt i de många krig som folk tvingas fly ifrån.

Som svenska staten under 1930-talet stängde gränserna för de judar som försökte fly ifrån nazismen, stänger man nu gränserna för de som försöker fly ifrån dagens krig, folkmord och diktaturer. Människor som flyr ifrån platser på jorden som präglas av blodigt sönderfall, hoprasade samhällsfunktioner, inbördeskrig mellan olika sekteristiska falanger som slaktar civila får inte komma in i Sverige. Att inte se likheten med när Sverige stängde gränserna för de judar som flydde nazisterna på 30-talet menar Rättvisepartiet Socialisterna är både dumt och farligt. Under många, många år har unga boråsare demonstrerat den 9:e november under parollen ”Inga fler Kristallnätter!”. Nu närmar vi oss faktiskt en ny Kristallnatt, och på vissa håll i världen har den redan inträffat. Samtidigt har dessa årliga demonstrationer krympt. De senaste åren, då flyktingsolidariteten var på en relativt hög nivå, har fackeltågen ringlat sig långa den 9:e november. I år var den bekymmersamt liten, och inget av de ungdomsförbund som traditionsenligt planerar och deltar fanns närvarande. Kanske är det så att luften gått ur SSU och Grön Ungdom, efter att deras respektive moderpartier gjort en helomvändning i flyktingfrågan, stängt gränserna och börjat massutvisa? Klart är i alla fall att en ny massrörelse för antirasismens tecken byggs, och i denna onsdag togs ett steg i denna riktning. Fyra av de närvarande ungdomarna uttryckte intresse för att engagera sig vidare i den antirasistiska kampen, och ytterligare en anmälde intresse för att gå med i Rättvisepartiet Socialisterna. Och det är såhär kampen måste gå vidare – utan organisering kan inga steg framåt tas, och utan organisering kan inga framgångar försvaras.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: