Lyckad rikskongress i Göteborg

IMG_6741

– Naomi Klein förklarade en chockdoktrin som att i en kris spä på chocken och på så sätt få igenom nyliberala förändringar. Exakt så agerade Stefan Löfven och regeringen när den brutala omsvängningen i flyktingpolitiken genomfördes i höstas, sade Elin Gauffin under sitt öppninganförande på punkten ”Sverige: perspektiv för bygget av en ny socialistisk rörelse” under Rättvisepartiet Socialisternas kongress. Flera kamrater från Borås delegation bidrog med inlägg, som rörde alltifrån situationen på Hässleholmen, via partibygget i Borås till katastrofen för de människor som flyr över Medelhavet. 

Det var en bred diskussion med många inlägg, men i centrum stod ändå den brutala flyktingpolitiken och dess effekter på situationen i Sverige.

– Den 6 december införde regeringen ID-kontroller med Löfven hänvisandes till ”fara för rikets säkerhet”. Om säkerheten för flyktingar sades inget. Nyliberala refomer som RUT har utökats och alla högerförslag skylls på flyktingar: lägre löner, nedlagda skolor, sämre miljöskydd med mera. Detta är rasism – att splittra grupper. Det gör att nazister vädrar morgonluft och antirasismen har hamnat i en tillfällig svacka, fortsatte Elin Gauffin.

Elin fortsatte att gå igenom hur arbetsmarknaden osäkras med dumpade löner och villkor, hur Sverige smygansluts till Nato med värdlandsavtalet och kommenterade drevet mot MP.

– Drevet mot MP ”borde” vara på grund av deras svek i flyktingpolitiken, accepterandet av Förbifart Stockholm och utförsäljning av brunkolet i Tyskland. Istället är det högermedia som attackerar, som själva backar upp halvdiktatorn Erdoğan i Turkiet.

Förutom flyktingpolitken var de ökade klyftorna en röd tråd. Som exempel nämndes att medellivslängden är 18 år längre i Danderyd än i Stockholmsförorten Vårbygård, vars medellivslängd är som i Vietnam. Efter inledningen delades kongressen upp sig i gruppdiskussioner för att fler skulle ha chans att delta i diskussionen.

Under kongressens plenum (samlade möte) som sedan följde berättade Khadija och Badriya från Borås och Sigbritt från Östersund om den fruktansvärda situation som flyktingar hamnar i med den nya flyktingpolitiken. Amanda från Luleå berättade om sexismen som drabbar unga tjejer.

– När antirasismen försvagas har RS en viktig roll att påminna om att rasister aldrig får lämnas oemotsagda, sade Leo från Stockholm apropå att alla antirasistiska organisationer inte deltog i att bua ut nazister i Borlänge på 1 maj.

Robert från Haninge berättade om hur Moderaterna alltmer följer i Sverigedemokraternas fotstpår och gav det skrämmande exemplet från Vendelsö där Moderaterna ”ylade med vargarna” när organiserade rasister tog över ett möte om boende för ensamkommande flyktingbarn.

Per från Sundsvall berättade om vårdnedskärningarna i Västernorrland och framförallt Ådalen och de historiskt stora protesterna som det har lett till, senast med 20 000 i en demonstration i Härnösand.

Jonas Brännberg avrundade diskussionen:

– Det har skett stora förändringar i Sverige under det senaste året. Vi måste inse att Sverige och Europa har förändrats i grunden – och det är inte tillfälligt. EU-krisen är akut och de handlar inte bara om flyktingar, utan också om Brexit, Grekland och så vidare. Det präglar den politiska situationen i Sverige och försvagar regeringen.

– RS roll är att politisera antirasismen. Vi försvarar asylrätten och klär av EU och regeringen och avslöjar det nakna förtrycket av flyktingar. RS gör kopplingen till att det finns enorma reserver hos de rika, i storföretag och banker. Det finns också enorma behov av investeringar för att renovera välfärden, infrastrukturen, bostäder. Det är inte ”systemkollaps” på grund av flyktingar – däremot hotar systemkollaps på grund av eftersatt vård, järnvägar, att det inte har byggts bostäder etcetera.

– Vi har lösningarna på de kriser i samhället som gör att allt fler känner att saker går åt fel håll. Men det är allt mer uppenbart att lösningarna är helt kopplade till ett socialistisk program. Reformer är inte möjliga utan att bryta med kapitalismen.

 

RS bygger för framtiden

Diskussionen om partibygget präglades av entusiasm och framåtanda med såväl konstruktiva förslag på hur vi kan stärka partiet som positiva rapporter om vad som Rättvisepartiet Socialisterna har uppnått det senaste året.

Efter inledningen av diskussionen med partiets ordförande Per-Åke Westerlund delade kongressdeltagarna in sig i gruppdiskussioner om lokala kampanjer, hur partiföreningsarbetet kan organiseras, partiets ekonomi, tidningens roll och ungdomsarbetet vilket senare återrapporterades i den efterföljande diskussionen.

Många kom in i diskussionerna, bland annat Naval Baloch från Norrköping som berättade om hur hon kom i kontakt med partiet och hur en liten protest i Göteborg gav ett eko i sociala medier över hela världen om kidnappade kvinnor i Baluchistan, vilket gjorde att hon kontaktade RS.

Även kamprapporter från Luleå, Göteborg, Haninge, Stockholm, Örebro, Borås med fler orter gav liv åt diskussionen.

Inriktning och målsättningar om att stärka partiet och ta nya steg framåt beslutades enhälligt:

  • RS har sommarläger den 11-14 augusti. Studiecirklar lanseras med hjälp av en ny hemsida, RS-Studier.
  • Kongressen beslutade om mål att värva 60 nya medlemmar och starta två nya partiföreningar.
  • Partiets ekonomimål höjs, både vad gäller ekonomikampanjen (se sidan 15) och medlemsavgifter.
  • Den årliga prenumerantkampanjen i slutet av hösten har målet att värva 250 nya autogiroprenumeranter till Offensiv. I denna kampanj kommer för första gången möjligheten att prenumerera digitalt att ingå.

 

20160507_162032-1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: