Tandlöst mot rasism

  I mitten av januari eldhärjades Borås största moské. En knapp månad senare bekräftar polisen att branden var anlagd. 
I protest mot detta arrangerade SSU, Vänsterpartiet, Refugees Welcome, RFSL och Tillsammansskapet en manifestation i centrala Borås lördagen den 20 februari på Stora Torget under parollen ”Tillsammans mot hatet”. 

Rättvisepartiet Socialisterna deltog på manifestationen som på grund av bristen på lokalförankring inte samlade mer än 30 personer. Detta ska jämföras med demonstrationen efter branden, som samlade 120 personer, där RS deltog. 


Orsaken till att fler inte deltog ligger i arrangörernas oförmåga att nå ut till de som våldet riktar sig mot. 
Arrangörerna saknade fungerande ljudanläggning så talarna fick förlita sig på sin röststyrka för att den lilla klungan av huttrande åhörare skulle uppfatta vad som sades. 


Representanter för samtliga arrangörer talade varav Ida Legnemark, vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige tog mest plats. Tyvärr var hennes tal blekt och opolitiskt utan kampalternativ eller uppmaning till organiserring. Det behövs kamp och organisering för att bygga en rörelse som kan skydda människor från rasistisk terror och trycka tillbaka rasismen. 


RS var enda parti som deltog organiserat dagen efter branden,  då  120 människor samlades på Norrby för att protestera. Detta folkliga engagemanget försökte vi fånga upp. Trots detta förvägrades RS talarplats i lördags. 

RS förde ändå fram i sitt deltagande att kampen mot rasism i Borås måste trappas upp. Rasistiskt våld måste bekämpas med massiv antirasistisk mobilisering – det är vad som kan stoppa rasistiska mordbrännare och våldsverkare. 
Rättvisepartiet Socialisterna arbetar för att bygga ett alternativ till de tandlösa partier och organisationer som idag tar plats i Borås.  Vi uppmanar nu föreningar och organisationer att tillsammans ena sig mot rasismen, att föra in kampen i kulturföreningar, fackföreningarna, Hyresgästföreningar och göra gemensam sak

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: