Weise berättar om hatbrotten

Natt mellan torsdag 29:e och fredag 30:e oktober, utanför Kulturhuset i Borås: En utställning vandaliseras. Utställningen heter ”Starkare röst”, och utgörs av porträtt på människor av romsk härkomst. Vandaliseringen består av vit sprejfärg som täckt över personernas ögon och munnar, samt textat ett stort ”Z”.

 Inte lång tid därefter träffar Offensiv Marie-Louise Weise. Weise arbetar på Kulturkontoret i Borås stad och håller i många av Kulturhusets utomhusutställningar.

Vad var det som hände, egentligen?, inleder Offensiv samtalet.

– Det var för ungefär en vecka sedan som någon eller några med rasistiska motiv förstörde utställningen med bilder av fotografen Carlos Zaya.

– Jag blev alldeles kall i hela kroppen när jag såg hur, för jag tyckte att det var gjort på ett så otäckt sätt. Med vit färg hade de gjort dessa människor blinda och fått de att tystna. Dessutom hade man sprayat ett tydligt Z över en av bilderna, vilket är en tydlig koppling till hur nazisterna registrerade romer i koncentrationslägren under andra världskriget. Men också till vår egen registrering av romer. Både förr men också i nutid, i det s.k. Skåneregistret för två år sedan ungefär. Jag såg tydligt att det här var ett brott med rasistiskt motiv, ett hatbrott helt enkelt.

– Jag ringde Kommissionen mot antiziganism, och talade med Domino Kai som är ledamot där och även han sa att det här var ett tydligt antiziganistiskt brott. Brott som tyvärr är lågprioriterade. Det märkte jag själv när jag har pratat med polisen. Polisen hade ju rubricerat händelsen till endast ”åverkan”, vilket förvånade mig. Men jag kunde direkt höra deras okunnighet och då förstår man ju var problemet ligger. I okunskap. 

– Detta är ju också en attack på yttrandefriheten. Någon tar sig rätt att förstöra en utställning på det här sättet. En utställning som vänder sig till boråsarna. Vi har fem utställningar per år på den här platsen och det här är andra gången någon anser sig ha rätt att förstöra bilderna. Första utställningen var The Roma Journeys och fotografen hette Joakim Eskilsen. Tio bilder visade romer i fem olika Europeiska länder samt Indien. Den blev också vandaliserad. Någon hade vält skärmarna, sedan lyft de enorma stenblocken som höll fast skärmarna, och slängt dessa på bilderna. Man undrar liksom – vad är det för hat? Jag tycker att det är så… fruktansvärt. Så skrämmande. Vid det tillfället var jag tjänstledig. Jag hade jag en vikarie som anmälde detta. Inte heller då fick vi det till att vara ett hatbrott faktiskt och det är jag väldigt ledsen för. Men jag har tagit upp det som ett ytterligare argument, eftersom de andra utställningarna får stå orörda. Och tyvärr blev jag inte förvånad. Jag tänkte tanken: ”när kommer det att ske?”

– Utställningsperioden är till och med den 5 november, och om det händer igen – då trycker jag upp nya, säger Weise med eftertryck. Det är skattebetalarnas pengar. Men alla får vara med och betala. Dessa människor opererar ju inte i ett vakuum utan är ju faktiskt produkter av oroväckande tendenser i samhället.

– Det som känns bra nu är att polisen, efter att jag legat på, ändrade rubriceringen och ser detta lika allvarligt som vi. Polisen i Borås kommer också att utbildas i antiziganism. Så något bra har det ju resulterat i kan jag tycka. Men det är viktigt att reagera. Vilket jag gjorde och fick gehör. 

 Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv tycker att kunskap är oumbärligt och att språket kan vara ett sätt att medvetandegöra och synliggöra. Därför tror vi också att det är viktigt att utställningar som dessa finns. Vi fördömer sabotagen, som är ett led i en rasistisk våg av attentat för att tysta de röster som tillhör de drabbade och de drabbades allierade. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ser också vikten av att kämpa mot det sätt som samhället är konstruerat på. Det kapitalistiska samhället är beroende av exploatering av arbetskraft, förtryck och utpekande av syndabockar för sina egna misslyckanden. Rasistiska splittringsförsök leder bort fokus från det som skapar förutsättningar för en värld utan diskriminering och förtryck. Tidigare i historien har romerna levt i slaveri, i ordets bokstavliga bemärkelse. Romer utnyttjas idag ofta som billig arbetskraft. Det är när arbetare av all härkomst, såväl romsk som icke-romsk tvingas kämpa sida vid sida för bättre arbetsvillkor, högre löner och demokratiska fri- och rättigheter – det är då blir det tydligt för alla att vi egentligen har objektiva intressen som förenar oss. Intressen som förenar oss över konstruerade gränser som nation, ursprung, religion, genus, sexuell läggning och livsstil.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: