RS svarar Borås Tidning: Vi mindes de som gav sina liv i kampen mot fascism

Rättvisepartiet Socialisterna har en stolt tradition av kamp mot nazism och fascism. Den 9 november arrangerade partiet en manifestation i Borås för att uppmärksamma minnet av Kristallnatten.

Att manifestationen inte bara var en historisk minnesstund utan också en politisk manifestation som drog de historiska lärdomarna för att ta avstamp mot fascismen idag, provocerade Lars Näslund på borgerliga Borås Tidnings ledarsida.

Under rubriken ”Vänstern förstör Kristallnatten” attackerar Lars Näslund RS och övrig vänster.
”Vänstern försöker sudda ut Kristallnattens budskap. Den säger att den använder Kristallnatten för att bekämpa dagens rasism – men fördunklar minnet av dess offer” påstår Näslund och fortsätter:
”På Stora torget i Borås hade Rättvisepartiet Socialisterna samlat ett 40-tal. RS-talen la kraften på ”behovet av kamp mot rasism” och ”den växande fascismen i Europa”… ”Men det går att förstå att varje försök av andra grupper än judarna själva att sätta agendan för minnet av just Kristallnatten är en skymf. Ett förminskande. Ett led i ett utsuddande.”

Om Borås Tidning varit på platsen hade de kunnat höra talet undertecknad höll som inleddes ”Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 utgjorde kulmen på de våldsamma pogromer mot judar som genomfördes i Tyskland. Attacken genomfördes av nazisternas beväpnade grupper. Över 409 judar mördades, 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.” På vilket sätt skulle det vara ”förminskande eller utsuddande”.

Men Näslund är inte intresserad av vad som sades utan har en egen politisk ageda och går istället så långt att han skriver att ”Arrangörerna borde skämmas”… ”De hade inte ens försök bjuda in representanter från det folk som Kristallnattens arrangörer försökte utrota.”

Näslund utelämnar medvetet i sin historietolkning att de första Hitler mördade var miljoner kommunister,  socialister och fackföreningsaktivister. Ett mördande som nazisterna sedan fortsatte med i varje land de ockuperade. Faktum är att det mördades fler kommunister än judar av nazisterna. Detta förringar dock inte judarnas lidande, eller för den delen romernas och andra minoriteter. När ska dessa offer få upprättelse i den borgerliga pressen?
När judiska butiker, bostäder och synagogor angreps över hela Tyskland, var det ett resultat efter 5 år av förföljelse mot vänstern som borgarklassen i Europa gav sitt helhjärtat stöd till och som Näslund idag vill sudda ut och förminska.
Den organiserade arbetarrörelsen var de första att likvideras, sedan började de mörda judar och romer i världens största industriella folkmord.

Krossandet av arbetarrörelsen hindrade möjligheten till ett organiserat massmotstånd mot nazisterna. Många av de judar som mördades av nazisterna var anslutna till den socialistiska och kommunistiska rörelsen. De stred i partisanförband mot fascisterna, de organiserade uppror i Warszawaghettot och bildade motståndsrörelser, de mötte också döden i Auschwitz och Treblinka.

Det finns många inom borgerligheten som inte vill att den verkliga historien om nazisternas väg till terrorväldet kommer fram.
Minnet om maktövertagandet 1933, Kristallnatten 1938 och Förintelsen av det judiska och romska folken i Europa ska göras till moraliska ställningstaganden och opolitiska manifestationer utan att koppla samman dessa med vår tids förtryck och mänskliga katastrofer i spåren av rasistiskt våld och fascistiska terror.


När fascismen är
på frammarsch i Europa och högern likt på 30 talet anpassar sin politik till dem är detta en oansvarig inställning.

De vill att vi ska glömma vilka det var som förde Adolf Hitler till makten, den tyska kapitalistklassen. Borgerligheten överlämnade statsmakten till nazisterna. Hitlers första regering var en koalition mellan nazisterna och högern.

Nationalism, rasism och kapitalism förde världen till denna mänskliga katastrof.

Rättvisepartiet Socialisterna glömmer inte vilka politiska intressen som förde nazisterna till makten och på vilken sida  Borås Tidnings ideologiska bundsförvanter stod på 30 och 40 talet. Under 1933 – 1934 bildade moderaternas motsvarighets ungdomsförbund vad som blev det svenska nazistpartiet. Sveriges Nationella Ungdomsförbund hade då under lång tid organiserat uniformerade ”kampgrupper”.

På Kristallnattens minnesdag, mindes vi folkmordet på judar, romer, kommunister och socialister, vi hedrade de som gav sina liv i kampen mot fascism.
Tusentals judiska revolutionärer var mänsklighetens mest självuppoffrande och stridbara aktivister som kämpade för socialismen. Fascismens hade som mål att krossa dem och dess minne.
Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter deras kamp idag mot rasism, fascism och dess grogrund – högerpolitikens klassorättvisor.

Artikeln på ledarplats är inget annat än ett borgerligt försök att ursäkta sin frånvaro i kampen mot rasism och fascism idag och försöker splittra dagens antifasistiska kamp. Rättvisepartiet Socialisterna har inget att skämmas för och bjuder därför in Lars Näslund och Borås Tidning till öppen  Debatt på temat Kristallnatten och kampen mot fascismen.

Kristofer Lundberg

Ordförande Rättvisepartiet Socialisterna västra Sverige

RS svar i BT

Annonser

One Response to RS svarar Borås Tidning: Vi mindes de som gav sina liv i kampen mot fascism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: