Rasistattack mot romsk utställning 

  

Bild med tillstånd av Marie-Louise Weise

Utomhusutställningen ”Starkare röst” som lyfter EU-migranternas röster av Carlos Zaya utanför Kulturhuset i Borås har vandaliserats. 
På den romska utställningen
har någon eller några målat bokstaven Z och målat över romers ögon och munnar. 

Att det inte handlar om något ”pojksträck” utan en ideologisk och rasistisk attack är tydligt.

Under förhintelsen i Auschwitz-Birkenau under under andra världskriget tatuerade nazisterna in bokstaven Z för zigenare, på romernas underarmar.

Små barn tatuerades på låret för att Z skulle bli tillräckligt synligt.
Förtryck och fördomarna mot romer har varit vardagen för befolkningen under hela dess 1000 åriga historia i Europa. Det var inte bara nazisterna som hade speciella ”zigenarlagar”. 

Diskriminering, förföljelse och mord har snarare varit regel än undantag.

Runt om i Europa, inte bara i Tyskland registrerades romer på särskilda listor och var tvungna att bära särskilda identitetshandlingar.

Det var just denna registrering som sedan möjliggjorde nazisternas snabba industriella folkmord.
Att polisen inte tar detta på allvar är allvarligt men inte förvånande.

Registrering och diskriminering av romer är något som än idag pågår inom den svenska poliskåren.

Det mest uppmärksammade är det romska registret som avslöjades inom polisen, det ledde sedan till en vidare debatt och fler klev fram och vittnade om attityden inom poliskåren.

Jeanette Larsson, tjänstledig från polisen för att föreläsa i värdegrundsfrågor avslöjade att ”Romer lades i särskilda lådor märkta ”Z” eller ”Zigenare” och att ”övriga misstänkta var sorterade efter födelsedatum”.   

Jeanette Larsson som arbetat som värdegrundsutbildare inom Skånepolisen har slagit larm om intolerans och fördomar i kåren vid upprepade tillfällen.
Rättvisepartiet Socialisterna som just nu mobiliserar inför partiet manifestation för att uppmärksamma Kristallnatten ser allvarligt på polisens nonchalans mot attacken mot utställningen i Borås och visar att kampen mot rasism och fascism inte hör till historien utan är högst aktuell idag.

Attacken mot utställningen om romer i Borås sker samtidigt som polisen river det romska lägret i Malmö, som Sverigedemokraterna driver en sin kampanj mot romer, Moderaterna driver på för tiggeriförbud och flyktingförläggningar och de som står upp mot rasism utsätts för brandattentat.
Det är inte svårt att dra paralleller till 30-talets Europa om vad som nu sker, socialisters lärdomar är att vi måste bjuda motstånd nu innan det är för sent.

Demonstrera 9 november 18.00 Stora torget – Rådhustrappan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: