Läkare i Borås säger upp sig i protest

IMG_0257

På Borås offentliga vårdcentraler säger 4,5 barnläkare upp sig. Anledningarna är ohållbar arbetssituation och att de bakbinds i sin strävan att vårda patienter. 

Politiker beslöt 2011 att en sammanslagning av fem öppenvårdsmottagningar för barn och unga, samt Barn- och ungdomsmottagningen på Borås sjukhus, skulle ersättas  av en enda mottagning. Skenes, Ulricehamns, Alingsås och Lerums Barn- och ungdomsmottagningar skulle slås ihop med den i Borås. År 2012 verkställdes beslutet av Socialdemokraterna i Södra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Redan då varnade vårdarbetare (t.ex. läkare Ruben Brunegård) för konsekvenser. Christina Brandt (M)  är ordförande i Södra hälso- och sjukvårdsnämnden. Men hon har inte en aning om vad som pågår i personalens arbetsmiljö.

-Jag har inte hört något om detta tidigare, säger hon.

Den politiska ledningen borde nog ha lyssnat på personalen. Det blev så som de varnade för, och nu känner de alltså att de inte orkar jobba kvar. När Västra Götalandsregionen nu anlitar 4,5 hyrläkare istället för de 4,5 som inte orkar jobba kvar, blir det till ett pris som skulle ha räckt till 18 st. fast anställda läkare. Här kan man prata om slöseri med allas våra pengar. Om det politiska etablissemanget fortsätter med sitt vanliga sätt att hantera situationer av denna typ, väntas ytterligare besparingar och nedskärningar.

Dessutom kommer det att kosta i vårdkvalitet. Att få träffa en och samma läkare vid återkommande besök är viktigt för alla kategorier av patienter. För barn och ungdomar går det inte nog att understryka nödvändigheten av detta. Här är även centraliseringen av barn- och ungdomsvården ett stort problem.

-Vi vill vara nära för att kunna se hela barnet och vi tror att det arbetssättet gagnar barnen bäst, säger Peter Ahlgren, primärvårdschef i Gbg. I behandlingen av barn och ungdomar är det ännu viktigare än annars att arbeta upp en kontinuitet, att lära känna barnet och förstå omgivningen det lever i. Detta blir svårare när lokala läkarstationer av besparingsskäl stängs ner eller slås ihop. När behandlingen dessutom sker av olika stafettläkare blir saken ännu värre.

Hanne Jensen är s-ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon sitter nu och försvarar den politik som de traditionellt borgerliga politikerna drev igenom för fyra år sedan.

– Nya saker tar tid, svarar hon när hon får frågan om varför hon försvarar detta system; ett system som fått digra konsekvenser för alla vanliga människor som på något sätt berörs. Dessa vanliga människor – vårdarbetare, patienter och anhöriga –  kan slå in på den väg som inletts genom att läkarna kollektivt sagt upp sig själva. Denna protestaktion behöver utvidgas till en sammanhängande kamp som involverar även övrig vårdpersonal, anhöriga och de patienter som har åldern inne och orkar. Eftersom krisen på Viskans barn- och ungdomsmedicinska mottagning är gemensam med den generella vårdkris som råder i Sverige kan väldigt många grupper tjäna på att gå samman och kämpa för att de resurser som finns hos banker och storföretag används till folkets gemensamma bästa – en upprustad vårdapparat. Den förra Alliansregeringen gav stora skattesänkningar till rika och storföretag. Det är pengar som har tagits från vår välfärd. Att ta tillbaka dessa miljarder skulle vara ett steg i en omställning mot ett rättvist samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: