Allt fler hemlösa i Borås

Ursprungligen publicerad i Offensiv 2014-11-01

IMG_1329

Fler än tidigare lever som hemlösa i Borås.

I Borås hänvisas allt fler till parkbänkar, trappuppgångar, buskage, härbärgen eller andra tillfälliga boenden. Detta står klart efter den senaste kartläggningen över hemlösheten i Borås.

Hemlösheten mäts varje år under den första veckan i september. Efter den senaste kartläggningen står det klart att förra årets 297 hemlösa nu har ökat till 331. Och i denna beräkning är endast de som de sociala myndigheterna känner till inräknade. Alltså tillkommer ett oklart antal EU-migranter, asylsökande och papperslösa med flera till denna redan höga siffra.
Samtidigt har siffrorna för personer som inte har tillgång till en vanlig bostad ökat med 53 procent, eller 74 personer.
Dessa personer kan bo i försökslägenheter, i lägenheter med socialt kontrakt eller under liknande former.
En vanlig orsak till hemlöshet brukar vara missbruksproblematik, men i den senaste mätningen har de andra hemlösa – de utan missbruk – vuxit så pass mycket att de numera utgör en majoritet av den totala andelen hemlösa i Borås. 38 procent av de hemlösa har barn.
Rättvisepartiet Socialisterna menar att den ökade hemlösheten har flera orsaker. Bland dessa kan nämnas gentrifiering, utförsäkringar från de så kallade trygghetssystemen och allmän desperation som
tar sig uttryck i missbruk av alkohol, narkotika, spel och brottslighet. Detta kan bara avhjälpas genom kamp underifrån – av de utsatta personerna själva, av arbetare, av ungdomar, av alla som drabbas av stigande priser på en spekulativ bostadsmarknad och de som solidariserar sig med dessa.
I längden krävs det kamp för ett jämlikt, socialistiskt samhälle med ett demokratiskt ägande och kontroll av storföretag, bostadsbolag och banker. Ett samhälle där inga människor tjänar pengar på andra människors lidande.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Kommunledningen bör premiera nybyggnationer av billiga hyresrätter.
  • Inga fler bygglov för dyra skrytbyggen i vår stad.
  • Förstatliga bostadsmarknaden under brukarkontroll.
  • Bostad är en rättighet – inte en handelsvara. ■
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: