Stort intresse för antirasism i Borås

I lördags höll Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Borås sitt öppna möte om situationen i Sverige efter Linje 17 mot rasisms manifestationer som spridit sig över hela Sverige i en solidaritetsvåg som samlat runt 40 000 över landet.

Borås Kärrtorpmöte 1

Inbjuden till mötet, som samlade 18 antirasister från Borås och Göteborg, var Ammar Khorshed, medlem i RS och aktiv i det antirasistiska nätverket i Kärrtorp. Han inledde mötet med att berätta om partiets aktiviveter mot nazister i Stockholm, med manifestationerna mot Svenskarnas Parti i september och protesterna mot Svenska Motståndsrörelsens marsch i centrala Stockholm på Kristallnatten. Efter en period av ökad nazistaktivitet i Kärrtorp deltog partiets medlemmar i förorten på det första mötet som grundade Linje 17 mot rasism.

Nätverket har agerat mot nazisternas närvaro genom att sanera klotter och riva ner klistermärken samt genom att ordna nattvandringar för att öka tryggheten i området. Detta arbete mynnade ut i manifestationen den 15 december, som blev attackerad av ett trettiotal nazister från SMR. Ammar belyste polisens och medias roll i samband med attacken och under de efterföljande veckorna.

Nätverket fortsätter sitt arbete på gräsrotsnivå och nästa helg, den 8 februari planerar man ett stort evenemang, dit antirasister från hela Sverige är inbjudna.

Nästa talare var Stefan Berg, RS, som jämförde den nuvarande situationen i Sverige med 1990-talets bankkris och den växande högerextremismen. Även då växte en stark antirasistisk rörelse fram, om vid flera tillfällen utmanade nazister och rasister. En stor rörelse mot högerpolitiken växte också fram underifrån, en rörelse som tvingade LO-ledningen att uppmana till protester som 1992 samlade 200 000 personer över hela Sverige, i protest mot högerns budget. Då som nu sattes media och polis in mot den antirasistiska rörelsen för att svartmåla den och misstänkliggöra den. Politikerna var rädda för att antirasisterna skulle dra politiska slutsatser och förena sig med fackens protester mot politikerna.

Exempel från hela Europa togs upp för att belysa behovet av en politisk antirasism, som lyfter ekonomiska och sociala krav och som kämpar för arbetarklassens intressen, emot den splittring som rasister och borgerliga politiker sprider.

Diskussionen kom framförallt att handla om Kärrtorp och Linje 17 mot rasisms organisering och planer, om hur antirasister kan organisera ett självförsvar när polisen snarare sina batonger mot dem istället för att försvara mot nazister, samt vad nästa steg för rörelsen kommer bli.

Kristofer Lundberg, RS, avslutade mötet med en sammanfattning av diskussionen.

– Linje 17 har blivit världens längsta tunnelbanelinjen. Solidaritetståget går från Buenos Aires, via Sao Paulo, New York, Hamburg, genom 29 orter i Sverige, till Helsinki.

Han pekade på nödvändigheten av att vänstern inte godtar politisk censur i antirasistiska samarbeten, utan tvärtom lyfter fram de analyser och strategier som är nödvändiga för att bygga en effektiv massrörelse mot rasism, och för bland annat rätten till jobb, bostad och en bra skola och vård.

RS Borås

Foto Elias Theodorsson

IMG_0585  IMG_0590 IMG_0596 IMG_0580

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: