Asylrörelsen Borås manifesterade för rätten att stanna

Idag höll Asylrörelsen Borås en manifestation under namnet Rätt att stanna, en kampanj som organiserar ett femtiotal flyktingar från framförallt Iran och Afghanistan.

20131123_122841

90 personer slöt upp tull den två timmar långa manifestationen. Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, hälsade alla välkomna och berättade om bakgrunden till kampanjen.

– Migrationsverket har börjat massdeportera flyktingar till Afghanistan, trots att till och med de afghanska myndigheterna protesterat mot det. De kan inte garantera tvångsdeporterade flyktingars säkerhet, och alla internationella bedömare, däribland UNHCR, anser att säkerhetsläget kommer förvärras nästa år när de internationella styrkorna lämnar Afghanistan.

– Rätt att stanna är en kampanj för rätten till asyl i Sverige, men också för rätten till lika villkor på arbetsmarknaden, rätten till vård, bostad och skola. I nuläget lever tiotusentals flyktingar gömda i Sverige, av rädsla för att bli gripna av polisen och utvisade till därifrån de tvingats fly.

20131123_124849

Talade gjorde även flyktingar på svenska, dari, farsi och arabiska. De talade om den situation de tvingats fly ifrån, de hemska förhållanden som de lever under i Sverige, men också om hopp och kamp, om behovet av att gå tillsammans för att kräva sin rätt. Asylrörelsen Borås består av Afghanska Kulturföreningen, Iranska flyktingars riksförbund, Romani Kulturförening samt Rättvisepartiet Socialisterna.

Qasim Najafi, ordförande för Afghanska Kulturföreningen:

– Vi samlas för att visa solidaritet med de som har utvisats och de som kommer utvisas. Ni vet hur läget är i Afghanistan, det finns ingen säkerhet där. När som helst och var som helst kan bomber explodera eller självmordsbombare slå till.

– Det finns två alternativ för de som är kvar i Afghanistan: antingen går de till talibanerna eller så tvingas de in i knarkindustrin. Folket i Afghanistan saknar framtid.

20131123_131610

Under demonstrationen gick namnlistor runt och flyktingar som vill delta i kampanjen fyllde i sitt namn. Kontakter knöts inför det fortsatta arbetet med kampanjen och inom kort kommer nästa möte hållas för att planera nästa aktivitet.

RS Borås

Radio Sjuhärad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: