Kristallnatten mindes i Borås

Ett hundratal affischer från nätverket boråsare mot rasism (Ung Vänster, SSU, Rättvisepartiet Socialisterna, RFSL Ungdom och syndikalistiska bokkaféet Kafé Kurage) hade lockat ett 60-tal personer att dyka upp på Stora torget i Borås den 9:e november med anledning av 75 årsdagen av Kristallnatten och vad som skedde i nazismens Tyskland.

Image

Förste talaren kom från Kafé Kurage och följdes senare av tal från samtliga arrangerande organisationer. De flesta av dessa behandlade tillfället som en ren minnesmanifestation och talade om att man aldrig får glömma vad som hände för 75 år sedan.

Stefan Berg från RS drog kopplingar till vad som försiggår idag – i så väl Sverige som i resten av världen. Han tog upp Sveriges rasistiska flyktingpolitik med REVA och massdeportationer, asylansökningar som avslås på löpande band vilket leder till att vuxna och barn skickas till lidande och inte sällan en säker död.

– Den fascistiska faran riskerar att växa även i Sverige som ett resultat av krisen. Idag demonstrerar nazistiska våldssekten Svenska Motståndsrörelsen i Stockholm men möts nu av över 500 antirasister.

Många facklor, samt röda, svartröda och regnbågssfanor lyste upp höstmörkret. Banderoller förde ut budskapet om kamp mot rasism och fascism. Ett tiotal RS-medlemmar sålde Offensiv på manifestationen.

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: