Politisk vendetta mot RS och Asylrörelsen

I juni dömdes gränspolisen Stefan Meijerborg för att ha utsatt Stefan Berg, RS och Asylrörelsen, för fara efter att ha framfört sin bil med Stefan på huven i över tre kilometer. Nu försöker polisen hämnas genom att konstruera ett åtal mot honom.

Efter att utvisningen av Fahrad Hajizada från Afghanistan stoppades den 6 augusti förra året och Asylrörelsen anmälde Meijerborg så startade även Polismyndigheten en förundersökning riktad mot Stefan Berg, för ”försök till främjande av flykt”. Utredningen lades ned av åklagare i december 2012. Men i samband med rättegången mot Meijerborg fattades ett beslut om att öppna utredningen igen, och veckan efter att domen mot Meijerborg vunnit laga kraft kallades Stefan Berg till förhör. Förhöret, som skulle kunnat vara regisserat av Kafka, handlade enbart om sådant som redan fastställts i rättegången.

Andra veckan i augusti meddelade så polisen att åklagaren, Lotta Nielsen, istället för att lägga ned förundersökningen, ändrat brottsrubriceringen till ohörsamhet mot ordningsmakten. Under förevändningen att ett nytt förhör skulle hållas bokade man en tid med Stefan Berg och hans privata försvarare Staffan Sörensson. Istället för ett förhör så nöjde man sig dock med att delge Stefan misstanke om brott, enligt den nya rubriceringen.

–  Det här är inget annat än politisk vendetta, en häxjakt för att dels tysta mig, men också för att sända ett varnande exempel till andra asylaktivister, säger Stefan Berg och fortsätter:

– Att Åklagarmyndigheten öppnar en förundersökning som helt och hållet saknar grund är avslöjande. Att man sedan ändrar brottsrubriceringen när man inser att det skulle vara omöjligt att driva fallet till åtal är en desperat manöver som bara en extremt politiskt färgad domare skulle låta passera, om man lyckas komma till rättegång.

Staffan Sörensson kommenterar:

Staffan Sörensson– En förnuftig och frisk åklagare som agerar utan påtryckningar hade lagt ner det här målet för länge sedan. Exakt vad som luktar här, förstår jag inte riktigt, men den primitiva funktionen hämnd är ju en inte alltför långsökt gissning. Det borde vara ovärdigt för polis och åklagarväsende att syssla med sådant.

– Det är svårt att förstå vad som får åklagaren att fortsätta utreda misstanken. Händelseförloppet är relativt väl genomgånget tack vare straffprocessen mot polismannen som körde. Främjandemisstanken fick hon lägga ner. Nu återstår ohörsamhet, där det finns viss praxis. I händelseförloppet saknas ”ordningshållande befallning”, det är redan utrett att Stefan inte haft praktiska möjligheter att åtlyda en sådan befallning – i så fall hade polismannen inte dömts – utan åklagare Nielsen ska försöka gå till domstol med en ej bevisad avvisande gest med handen, som Stefan sannolikt inte har uppfattat. Åklagaren har inte ens rätt att väcka åtal här, jag väntar på att utredningen läggs ned och att Stefan lämnas i fred.

Även tidigare har polisen använt sig av liknande metoder när man trakasserade Amer Mohammed Ali, RS. Efter att först ha friats i rättegång kallades han till ett flertal förhör, om samma händelse han friats från brottsmisstanke från, och blev slutligen hämtad från sitt hem, iförd handfängsel, utan att hans advokat blivit informerad om det planerade förhöret. Utredningen lades sedan ner utan att åtal väcktes. Polisen har förvånats över den beslutsamhet och mobiliseringsförmåga som Asylrörelsen besitter. De försöker stämma i bäcken inför kommande protester genom att åtala och trakassera ledande asylaktivister.

Polisens och rättsväsendets repression har hittills inte kunnat stoppa Asylrörelsens arbete för att stoppa utvisningspolitiken eller från att fortsätta kampen. Den 6 juni i år organiserades demonstrationer i minst sju städer med krav på allmän amnesti åt gömda, ett stopp på utvisningarna och för lika villkor på arbetsmarknaden. Fler och fler flyktingar har inspirerats att organisera sig och förra veckan anlände Asylstafetten till Stockholm efter att ha demonstrerat från Malmö. Asylrörelsen är starkare än någonsin och kampen fortsätter!

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: