Flyktingamnesti, solidaritet och lika villkor!

Maryam Siadat– Om det här är demokrati, vad är skillnaden mellan diktaturen i i Iran och regeringen här? Frågade Maryam Siadat, flykting från Iran, retoriskt i sitt tal. Asylrörelsen Borås höll idag en torgprotest som en del av den landsomfattande protestdag som Asylrörelsen tagit initiativ till.

Ett 70-tal hade hörsammat uppmaningen att demonstrera för flyktingamnesti, solidaritet och lika villkor. Många var också de boråsare som stannade till på Stora torget för att lyssna till talen som hölls.

Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, öppnade manifestationen med att berätta om Flyktingamnesti 2005 och behovet av att nu bygga en ny rörelse som fortsätter kampen:

– Folkrörelsen 2005 pressade regeringen att utfärda 17 000 uppehållstillstånd, men många lever även idag gömda och utnyttjas som slavar på svensk arbetsmarknad. Kampen är lika aktuell idag som då.

Vatike SaftiriVatike Safteri från Afghanistan berättade om hur hon tillsammans med sina barn kämpat för att t sig till Sverige:

– Afghanistan är ingen plats där kvinnors rättigheter erkänns, det vet myndigheterna i Sverige men de struntar i det.

 

 

 

 

 

 

 

Idris Osman från Eritrea fick hjälp av Erkki Kuningas, RS, att berätta sin historia:

– Trots eritreanskt id-kort och trots att Idris släkt i Sverige också kan intyga att han är från Eritrea vägrar Migrationsverket att acceptera detta, nu vill de skicka honom till Etiopien eller Sudan. Han är en flykting utan land.

Fazel Sadeqi från Iranska Flyktingrådet förklarade varför protester är viktigt:

– Vi är här idag för att uttrycka vårt missnöje och vår ilska över regeringens asylpolitik. Vi höjer återigen våra röster och kräver asyl och rätt att stanna.

Zabri Dabaghi, flykting från kurdiska Iran och medlem i Irans Arbetarkommunistiska Parti berättade om kampen för kvinnors rättigheter:

– Det finns en vilja bland kvinnor att delta i politiken, att bygga en rörelse mot diktaturen, men förtrycket i Iran är extremt och gör det omöjligt.

Parvin Kakazchi från Iran talade om det kommande valet den 14 juni:

– Valet i Iran är inget verkligt val, där råder prästerskapets diktatur. Att vägra delta i valet är det enda sättet att protestera mot det.

Manifestationen avslutades med en inbjudan till manifestationen i Göteborg den 14 juni, mot den iranska diktaturens riggade val.

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: