Vårdkris i Borås

sjukhusÖver hela landet rullar en vårdkris upp inför sommaren – arbetsgivarna i framförallt landstingen vägrar gå sjuksköterskestudenternas krav på 24 000 kronor i ingångslön till mötes. På Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) saknas det 15 sjuksköterskor inför semesterperioden.

Enligt Borås Tidning den 22 och 23 maj är lösningen från sjukhusledningen att slå i ihop två vårdavdelningar under veckorna 25-27, med resultatet att antalet vårdplatser kommer minska med en dryg tredjedel. Både arbetsgivare och fack är överens om att situationen kommer bli ansträngd. Pernilla Bergwall, HR-chef på Säs säger att läget kommer vara ansträngt men hanterbart och garanterar att vårdsäkerheten inte kommer hotas, eftersom man med dagliga möten kommer planera verksamheten och flytta personal från lugnare avdelningar till de med högre belastning.

På Vårdförbundets initiativ har man diskuterat att skriva ett sommaravtal som ska ge sjuksköterskor 5 000 kronor för varje semestervecka de inte tar ut under den vanliga semesterperioden. Åsa Bertilsson på Vårdförbundet kommenterar:

– Jag är visserligen lite tudelad i frågan, men det är bättre att man går in och arbetar frivilligt än tvingas till övertid.

Men sjukhusledningen har inte nappat på förslaget utan går i stället på den egna linjen att kompensera för personalbristen med att stänga vårdplatser. Planen baserar sig dock på att antalet patienter inte blir fler än förra sommaren.

– Jag tror att det här kommer ge oss problem, säger chefsläkare Lars Rex och fortsätter: Vad vi säger är att planen som ligger är ansträngd, men kan fungera om antalet patienter blir lika många som förra sommaren. Blir det en sommar som avviker från det normala vet vi inte vilken plan som håller, det är det okända som vi har framför oss.

Denna okända faktor planerar man att lösa med att ringa in semesterledig personal, och avbryta deras återhämtningstid, en återhämtning som blir extra viktig när arbetsbelastningen är så hög som den är på sjukhuset.

Under hotet att bli tvångsinkallad från sin semester så är Vårdförbundets förslag på extra pengar till de som ”frivilligt” flyttar på sin semester extra tandlöst. Frågan om ingångslönerna är en fråga om resurser, och resurser är en fråga om kamp – när landstingen vägrar gå kraven på höjd ingångslön tillmötes måste det mötas av fackliga protester. Trots att man redan 2008, efter vårdstrejken skrev in 21 100 som lägstalön så har utvecklingen gått bakåt. Det är inte ovanligt att arbetsgivare erbjuder 20 000-20 500 kronor.

Istället för att passivt, och endast i ord, stödja studenternas krav så måste Vårdförbundet lägga sig i striden för vettiga löner. Arbetsgivare och politikeretablissemang har försökt stämpla studenternas krav som patientfarliga, när det i själva verket är den egna personalpolitiken som är samhällsfarlig eftersom den drabbar både patienter och personal i form av sämre vårdsäkerhet, längre köer, sämre arbetsmiljö och en kraftigt förvärrad arbetsbelastning.

Det finns inga genvägar för att komma tillrätta med den ohållbara situationen i den svenska vården. De protester som spridit sig över landet, bland studenter och barnmorskor, mot nedskärningar i Region Skåne, måste få aktivt stöd av de fackförbund som organiserar vårdarbetare. Kommunals och Vårdförbundets medlemmar har ett genuint stöd av allmänheten för sina krav på rimliga löner och en bra arbetsmiljö.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: