Låg temperatur inför Kommunals strejk

– Kommunal borde kalla alla berörda medlemmar till ett informationsmöte, säger Åke Bremberg som jobbar som skötare inom psykiatrisk vård på en psykiatriavdelning på Södra Älvsbors sjukhus (SÄS) i Borås.

Åke Bremberg

Arbetssituationen på SÄS Skene har under en längre tid präglats av låg bemanning och hög abetsbelastning med ett ökat antal långtidssjukskrivningar. Kommunals strejkvarsel som, om inte en uppgörelse nås, leder till nyanställningsblockad och strejk är dock något som känns främmande för många.

– Stämningen är avvaktande. Det var någon som sa att det inte skulle vara förvånande om de tecknar avtal natten till måndagen, säger Åke som själv var med om Kommunalstrejken 2003. En strejk som av många medlemmar kritiserades hårt efter att den avslutats.

– Många tycker att lönekravet på 1 740 kronor på tre år är alldeles för lågt satt.

Motbudet från arbetsgivarnas organisation Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är 6,8 procent, vilket skulle innebära att de med lägst löner hamnar ännu längre efter de med något högre inkomst. 6,8 procent är det så kallade märket som satts i industrin. I praktiken skulle det innebära att de lägre avlönade kommunalarna, varav en majoritet är kvinnor skulle se ett ökat lönegap. I SKL:s styrelse sitter representater från alla de stora partierna, från vänster till höger.

Det låga förtroendet till fackföreningsledarna är det som ligger bakom de låga förväntningarna och den svaga entusiasmen bland personalen. Skulle Kommunal utlysa förberedande strejkmöten där exempelvis lokala strejkkommittéer valdes för att påbörja arbetet inför ett strejkutbrott den 29 april så skulle stämningarna kunna vara helt annorlunda. Med ett aktivt gräsrotsarbete som bland annat krav på medlemsomröstning om det nya avtalet så skulle de 355 000 medlemmar som avtalsförhandlingarna berör kunna sätta en ordentlig press på ledningen som till varje pris vill undvika en konflikt.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: