Så stoppas fascisterna: RS svar till KP

Nazistiska Svenskarnas Parti – SvP, tidigare Nationalsocialistisk Front – har fått demonstrationstillstånd att tåga genom Jönköping på 1 maj. Rättvisepartiet Socialisterna menar att hotet från nazisterna måste tas på allvar av hela den samlade vänstern.

Om nazisterna ostört får marschera genom Jönköping kommer det att öka dess självförtroende, möjligheter att rekrytera och riskerar att öppna för fler och större nazistmarscher i framtiden, vilket är ett direkt hot inte bara mot flyktingar och invandrare utan mot vänstern och hela arbetarrörelsen. Nazistiska SvP är den största nazistiska grupperingen i landet och är ökända för sina våldsdåd. Partiets medlemmar har avslöjats med paramilitära vapenövningar i skogen och medlemmar har varit inblandade i politiska mord. Hur ska vänstern, arbetarrörelsen och antirasister agera?

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har redan sagt att de inte kommer göra någonting. Men denna helt felaktiga linje förespråkas även av Kommunistiska Partiet. Kommunistiska Partiets lokalavdelning i Jönköping säger i Proletären att ”Svenskarnas parti ska få så lite uppmärksamhet som möjligt. Låt dem tåga på tomma gator!” Vi vet att KP sedan länge undvikit att delta i kampen mot rasism och nazism. Vi förstår också att KP inte har en stor organisation i Jönköping. Men när en kommunistisk organisation i sitt partiorgan för fram linjen ”Låt nazisterna tåga” måste bemötas”. För socialister och antirasister gäller det att förstå vad nazismen står för, hur den växer fram och vilka dess metoder och fiender är.

Rättvisepartiet Socialisterna pekar på att nazism inte är en åsikt, det är förberedelse till hot, våld, politiska mord och i slutändan ett störtande av all form av demokratisk organisering. Nazisterna blir ett växande hot i en period av ekonomisk kris där missnöjet med nedskärningar och ökade klassklyftor tar sig i uttryck i desperation och hopplöshet. För att uppnå sina mål inriktar sig nazisterna framförallt på att slå mot arbetarrörelsen och dess organisationer, framför allt de socialistiska- och kommunistiska partierna. De är för svaga för att klara av detta idag, därför kan vi inte vänta på att de ska växa sig starkare innan vi reser motstånd.

KP har också helt missbedömt hotbilden från nazisterna när de säger att ”Nej, vi ser ingen hotbild mot vår demonstration. Nazisterna är på andra sidan staden, och dessutom har de inget intresse av att attackera oss. De vill numera framstå som rumsrena och att det är de själva som hotas.” Hotet från nazisterna sker delvis i anslutning till deras marscher men framförallt sker det inför och efter deras samlingar. SvP har gång på gång visat att de inte backar från att använda grovt och oprovocerat våld mot politiska motståndare. De attackerar idag inte i första hand demonstrationer utan enskillda aktivister och invandrare. KP:s nonchalanta inställning till antifascismen måste därför ifrågasättas inte bara av oss utanför detta parti utan även från dess egna medlemmar och bland ungdomar i RKU.

Skulle nazisterna skapa sig en plattform och stärkas skulle de kunna försvåra ett socialistiskt opinionsarbete på gator och torg. Hotbilden skulle öka kraftigt mot dess motståndare, därför måste nazisterna stoppas. Om KP:s egna medlemmars säkerhet i anslutning till demonstrationen säger KP att de ”förutsätter givetvis att polisen som vanligt har skydd på plats”. Att överlämna antifascismen till samma polis och stadsmakt som skyddar nazisternas demonstrationståg är tragikomiskt och historielöst.

Vidare menar Annica Albertsson KP i Jönköping att ”Även om vi självklart är emot att nazister demonstrerar på 1 maj, så ser vi det inte som meningsfullt att fysiskt försöka stoppa deras tåg.” Detta är inget annat än ett försvar för varför de inte deltar i mobiliseringarna för att stoppa nazisterna. I Jönköping mobiliserar just nu en rad grupper till en demonstration för att stoppa nazisterna. Rättvisepartiet Socialisterna håller inte med om arrangörernas hemlighetsfulla agerande, att de inte har någon öppen arrangör vilket försvårar för de som vill ansluta sig till kampen mot nazism och omöjliggör för antirasister att ha någon demokratisk kontroll över vad som planeras. Men detta möjliggörs av övrig vänsters totala frånvaro.

Att som socialister inte finnas på plats bland de som vill stoppa nazisterna och ge dem ett politiskt svar och visa på vägledning till hur en massrörelse mot rasism och fascism bör och kan byggas lämnar ungdomen åt sitt öde och riskerar att de hamnar hos anarkisternas äventyrspolitik. KP blundar helt för de positiva exempel som finns runt om i landet och internationellt t ex i Tyskland där nazisterna stoppats av stora välorganiserade massmobiliseringar. KP går i samma led som borgarpressen då de skriver att ”Polisen kommer att ha ett massivt skydd av tåget, och det kommer bara urarta till ett slagsmål med polisen som det omöjligen kan komma något positivt ut ur. Det ger bara ännu mer uppmärksamhet till Svenskarnas parti.”

Våld och kravaller är inte givet i förväg. I Göteborg har såväl SvP som Svenska Motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna stoppats av en offensiv antifascism. När Rättvisepartiet Socialisterna organiserade den demonstration som stoppade nazistiska Nationaldemokraterna i Kortedala i april förra året samlades mellan 1 000 och 2 000 antifascister som blockerade torget där ND skulle tala. Detta möjliggjordes av att arrangörerna var öppna och att demonstrationen reste frågor inte bara om att stoppa rasismen utan också att bekämpa högerpolitikens nedskärningar och för upprustning av förorten. Våldet uteblev tack vara antifascisternas överlägsna antal. När SMR stoppades i centrala Göteborg var det även då av en stor blockad vars styrka var antifascisternas storlek.

Om demonstrationer blir våldsamma beror oftast på hur polisen eller nazisterna agerar. Det i sin tur kan bero på antirasisternas förankring, mobilisering och politiska profil. Arbetare och ungdomar måste mobiliseras genom en aktiv kampanj med målet att stoppa nazisterna och som samtidigt ger ett alternativ till högerpolitiken. Det är inte bara KP som bör kritiseras om dess agerande inför första maj i Jönköping.

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blundar för den bruna faran. De har tackat nej till KP:s erbjudan att delta i en antirasistiskt enhetsmanifestation mot rasism efter respektive första majtåg avslutats. De är inte ens beredda att protestera mot fascister tillsammans med andra efter fascisternas manifestation. Rättvisepartiet Socialisterna står för kamp mot rasism och fascism och kopplar detta samman med kampen för rätten till asyl, mot högerns klassklyftor och segregering, för arbete bostad och kollektivavtal åt alla.

Har du liksom oss tröttnat på högerpolitik och rasism, gå med i Rättvisepartiet Socialisterna.

Aktiva antifascister i RS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: