Utvisningspolitikens vidrigaste uttryck

En 15-årig afghansk pojke utvisades från Sverige trots att han av rädsla för vad som ska hända skar sig djupt i armar och bröst med ett rakblad. Utvisningen skedde med Barn- och Ungdomspsykiatrins (BUP) i Borås godkännande.

Det var i måndags den 15 april som den afghanska pojken skulle utvisas till Danmark, med hänvisning till Dublinförordningen. Förordningen säger att en flyktings asylärende ska handhas i det EU-land som den först anländer till. Förordningen är inte tvingande och Sverige har flera gånger tidigare kritiserats för att man utvisar ensamkommande flyktingbarn till omänskliga förhållanden i bland annat Italien och Grekland.

Pojken hade varit inlagd på BUP i två månader och vårdades där på grund av sitt dåliga tillstånd, bland annat för att han försökt ta livet av sig vid två tillfällen. När Kriminalvårdens personal kom för att hämta honom blev han desperat och agerade i panik.

Ella Lundgren, pojkens god man, var med vid händelsen och berättade för radio Sjuhärad vad som hände:

– Han skar sig, han skar sig djupt genom kläder, det var blod över allt. Han gjorde motstånd, han kämpade ju för sitt liv att någon skulle lyssna på honom, han sa hjälp jag är bara 15 år, jag är bara ett barn.

Skadorna han fick var så djupa så att de behövde sys. Därefter handfängslades han och fördes bort.

Ewa Hedström, verksamhetschef på BUP i Borås, försvarar utvisningen. Till samma radiokanal berättar hon att BUP:s uppdrag är att tillgodose vårdbehov, men att de måste ta hänsyn till andra myndigheter. Även den av gränspolisen anlitade läkaren, Thomas Eriksson, ser inga problem med verkställandet av utvisningen och slår ifrån sig med en hänvisning till att han ”måste följa de regler som finns”.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig, och bland andra Barnläkareföreningen har uttalat sig om händelsen. Från ett oväntat håll har även Folkpartiet uttalat sig kritiska. Folkpartiet är själva ansvariga för den flyktingpolitik som förs i Sverige idag. I sitt bagage har man förslag om bland annat svenskatester och obligatorisk gynekologkontroll av flyktingkvinnor. Man är delansvariga till REVA-projektet som nu bemöts av stora protester över hela landet.

Rättvisepartiet Socialisterna vet att det är högerpolitiken i Sverige som ligger bakom det allt brutalare samhällsklimatet för flyktingar. Alliansregeringen med migrationsminister Tobias Billström i spetsen skyr inga medel och Sverige ligger i fronten i Europa vad gäller utvisningar, attacker på gömda och en rå, kapitalistisk exploatering av papperslösa och invandrad arbetskraft. Fallet med den afghanska pojken i Borås är inte isolerat. På flyktingförvar över hela landet begås dagligen liknande övergrepp mot asylsökande som av staten ska skickas tillbaka till det de flytt från.

Det enda som kan sätta stopp på detta är en samlad rörelse som på allvar säger nej till såväl Sverigedemokraterna som de borgerliga partier som i sin egna kris desperat fiskar efter röster genom att imitera rasistpartiets politik. Kampen mot rasism och för ett återinförande av asylrätten är vår kamp, och den måste föras gemensamt.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: