Massiv facklig protest i Tranås

800 personer demonstrerade mot varsel och arbetslöshet den 11 januari i den småländska orten Tranås som drabbats hårt av varsel och arbetslöshet.

Internettidningen Jnytt.se, som täcker nyhetsrapportering från Jönköpings län, sammanställde arbetslöshet- och varselstatistik den 11 januari, och siffrorna ser mörka ut. I slutet av december var 13 330 personer arbetslösa i länet vilket motsvarar 7,8 procent. Det representerar en ökning på 0,8 procent jämfört med december 2011. Även om arbetslösheten ligger under rikssnittet så är Jönköping tillsammans med Kronoberg de län där arbetslösheten ökar mest. Tranås kommun toppar listan där arbetslösheten ligger på 9,9 procent.

Den 10 december släppte GGP, som tillverkar Stigas motorgräsklippare i Tranås, en bomb på de 225 anställda. Man varslade 175 personer och lämnar helt enkelt inte mycket kvar av produktionen.

Ägarna hänvisar till överkapacitet och vill flytta produktionen till Italien, där de kan få ”flexiblare villkor”. För 20 år sedan jobbade uppåt 900 personer på fabriken, och industrin utgjorde stommen i den lilla kommunens ekonomi.

IF Metall,Unionen och GS (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) kallade till en gemensam demonstration mot varslen och arbetslösheten. Anders Ferbe, ordförande för IF Metall, var en av talarna på demonstrationen.

– Om fabriken i Tranås går med 100 miljoner i vinst behövs ingen företagsflytt. Vi kräver att beslutet omprövas. Det är dags att företagen tar ett större samhällsansvar, citeras han på IF Metalls hemsida.

Mobiliseringen till demonstrationen är imponerande – att 800 demonstrerar i en ort med 18 000 invånare är stort och visar att initiativet från facken kommit i rätt tid. Demonstrationens krav var en tryggare arbetsmarknad och ett stopp på varslen.

– Vi kräver att regeringen vaknar och agerar, vi kräver att det satsas på utbildning i stället för uppsägning, vi kräver att Arbetsförmedlingens regler ändras så att de faktiskt kan motverka arbetslöshet och vi kräver att ersättningen i a-kassan höjs.

Anders Ferbe riktade krav på regeringen att satsa 100 kronor per utbildningstimme till de företag som utbildar i stället för att varsla, höjt tak i a-kassan. Budskapet var också att företagen måste ta ett större samhällsansvar.

Men är vägen för fackföreningarna och arbetarrörelsen att kräva samhällsansvar från kapitalister som tveklöst agerar för sina egna kortsiktiga och ekonomiska intressen? IF Metall pekar själva på den vinst GGP gör. Det krävs kamp för att dessa resurser ska användas för att säkra jobb, löner och trygghet för samtliga anställda, och för att driva detta krävs i sin tur kamp ute på de fabriker som varslar, trots vinster. Högerregeringens intressen sammanfaller i stort med kapitalisternas och när kravet på statligt finansierad utbildning istället för varsel kommer från ett fackförbund som alldeles nyligen skrivit under krisavtal för sina medlemmar, så är det ett krav på stöd till eftergiftspolitiken man fört i avtalsrörelserna.

Istället måste facken trappa upp kampen och ta strid för jobben. Man måste säga nej till fler varsel och krisavtal som de som tecknades under krisen 2008-2009. Efter den massiva demonstrationen finns det goda förutsättningar att driva en facklig kampanj mot GGP med krav på att stoppa varslen. En sådan kampanj skulle behöva vara förankrad bland arbetarna på fabriken och bland de lokala facken, och demonstrationen har redan visat att stödet från ortsborna är stort.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: