Tvingades fly 2009

Mehrdad Mehrpour MohammadiMehrdad Mehrpour Mohammadi blev medlem i Rättvisepartiet Socialisterna hösten 2012. Hans politiska aktivism började dock långt innan, och han har under flera år i Iran jobbat i hemlighet mot orättvisor och förtryck i landet. Det var på grund av den iranska regimens ökade repression efter valet 2009 som gjorde att Mehrdad och hans familj tvingades fly landet.

Mehrdad var aktiv i en marxistisk grupp som anslöt sig till de stora demonstrationerna, som har kommit att kallas den gröna rörelsen, för att sprida en socialistisk politik – arbetarklassens roll i störtandet av diktaturen. Gruppen arbetade först underjordiskt men händelseutvecklingen gjorde att de valde att agera mer och mer offentligt. Flera av Mehrdads kamrater arresterades av regimen. Några släpptes, andra vet han inte var de befinner sig idag, eller om de ens lever.

Även innan Mehrdad anslöt sig till RS deltog han i regimkritiska aktiviteter i Sverige, i manifestationer och demonstrationer som RS varit medarrangörer till. Han är författare av en blogg med bred internationell spridning, där han publicerat artiklar och egna texter som går till hård kritik mot terrorregimen i Iran. Mehrdad är jordbruksingenjör och flera av hans publicerade böcker angriper regimens politik som ligger bakom miljöförstöring och utarmande av jordbruksindustrin i Iran. Han avslöjar kritiska uppgifter om regimen i sina böcker, artiklar, TV- och radiointervjuer vilka har publicerats i Europa. I Iran är samtliga hans böcker och artiklar förbjudna.

– Jag kom i kontakt med partiet genom olika demonstrationer. Sedan läste jag på om deras idéer och jag läste om Leo Trotskij och bestämde mig för att jag ville bli medlem.

Mehrdads familj har tidigare fått avslag på sina asylansökningar, men deras ärenden har öppnats igen.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: