Nazist tar SD-mandat i Lidköping

Curt LinussonDet är nazistveteranen Curt Linusson, 69 år och numera medlem i Svenskarnas Parti som tar över när SD:s Christian Wallin flyttar ifrån Lid­köping. Curt Linusson är tidigare medlem i Sverigedemokraterna men lämnade partiet i besvikelse av att SD ”blivit tafatta”. Han tar sig in i fullmäktige på sex handskrivna valsedlar.
Curt Linusson är inte vem som helst. Han är välkänd inom den nazistiska rörelsen och har innehaft medlemskap i en rad fascistiska organisationer, däribland Nordiska Rikspartiet. Han startade den paramilitära organisationen Legion Wasa där han har samlat kriminella högerextremister i vapenträning. Legion Wasa är sedan något år tillbaka en vilande organisation. Vapenkunskapen har han efter ett förflutet som FN-soldat samt instruktör i Frivillig befälsutbildning och plutonchef i hemvärnet. Expressen avslöjade att Linusson under 1990-talet åkte ned till Kroatien med Pluton Viking (en grupp legosoldater varav flera med kopplingar till nazistiska organisationer) för att delta i inbördeskriget.

Hans namn blev återigen känt 1999 när han hyrde Longs bygdegård mellan Vara och Lidköping, för vit makt-konsert i Nationalsocialistisk Fronts (NSF) regi. 2004 köpte han en gård i Vara för NSF:s räkning som såldes tillbaka till kommunen efter att huset bränts ned. Vid ett tillslag på Linussons gård 2004 fann polisen en pistol och han dömdes 2005 till en månads fängelse för hets mot folkgrupp sedan han burit en nazistisk armbindel med ett hakkors när han talade på en fest arrangerad av NSF utanför Trollhättan i april 2004.

Om Sverigedemokraterna säger han till Expressen:

– De har ju inte lyckats stoppa en enda invandrare. De är för tafatta, invandringen ska inte begränsas utan den ska stoppas.

– Folk röstar ju på Sverigedemokraterna för att de är missnöjda med invandringspolitiken, säger han till Expressen. Jag kommer inte att skräda orden, säger han vidare.

– Jag tänker driva den politik som Svenskarnas parti står för och vill lyfta frågor som ingen annan vågar ta i, säger Curt Linusson på SvP:s hemsida.

”Ute i landet råder det fullt kaos i Sverigedemokraterna. Därför kan det snart sitta en känd nazist på en av partiets stolar i Lidköping”, konstaterade Nya Lidköpings-Tidningen. Och fallet Lidköping är inte något unikt, vilket visar vilken typ av parti som Sverigedemokraterna är. Flera SD-representanter har gått över till nazisterna.

I valet 2010 vann SvP ett kommunalt mandat i Grästorp vilket är det enda mandat de vunnit på egen lista. Sedan dess har deras kommunala representation ökat tack vare avhopp från framförallt Sverigedemokraterna. Anders Leander (SD) i Mönsterås kommunfullmäktige, gick med i Svenskarnas parti, i Hedemora gick två folkvalda sverigedemokrater, Lars-Erik Karlsson och Sven-Olov Karlsson  över till Svenskarnas parti. Daniel Spansk som blev invald för nazistiska Nationaldemokraterna i Nykvarns kommunfullmäktige gick också över till Svenskarnas parti och nu senast tar SvP alltså ytterligare ett SD-mandat.

Att nazister tar plats i kommunfullmäktige väcker obehag hos alla och har fått Lidköpings kommun att be såväl polis som vaktbolag att närvara vid nästa fullmäktigemöte. Det beror även på rädslan för antirasistiska demonstrationer. Faran med SvP och Curt Linusson kan ses i han uttalande till Expressen.se:  ”Angriper ni mig så har ni gjort det för sista gången, jag kommer inte att lägga fingrarna emellan, då dör ni.”

Den antirasistiska rörelsen i Lidköping måste ta detta på allvar och genast mobilisera till protester för att både avslöja Sverigedemokraterna och hindra att SvP får en plattform. Svenskarnas Parti kommer använda kommunfullmäktige som en plattform för att sprida sin fascistiska politik och kommer få stor mediauppmärksamhet på köpet. Detta kommer i sin tur att öka det nazistiska våldet. SvP måste bekämpas av en samlad antifascistisk rörelse som också tar kampen mot högerpolitiken i kommunen. Endast arbetarrörelsen har möjligheten att stoppa fascisterna.

RS Västra Götaland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: