SD: Ett parti för ”etnisk och kulturell likhet”

Före Expressens film, spreds myten att SD hade lämnat rasismen bakom sig. Men så var det aldrig.

I SD:s principprogram heter det: ”Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen. ”Vad är etnisk likhet – om inte en omskrivning av rasisternas klassiska motstånd mot ”rasblandning”? SD påstår alltså att samhällets ”harmoni” bygger på att ”främmande etniciteter och kulturer” begränsas eller tvingas bort. Det är ett starkt eko av nazisternas propaganda mot judarna.Eller som Erik Almqvist säger till Soran Ismail i filmklippet, ”ni kommer att få problem i framtiden”. I Sverigedemokraternas invandringspolitiska program finns ett detaljerat program för att begränsa invandringen:
Alla uppehållstillstånd ska vara tillfälliga.Flyktingar som saknar pass eller id-handlingar ska avvisas direkt.
Det ska vara kriminellt att gömma flyktingar.
Flyktingar ska inte få kontanta bidrag och tillåtas utföra enklare sysslor på förläggningen.
Flyktingar som väntar ska förpassas till en zon utanför EU.

SD har även ett program för särbehandling mellan svenskar och invandrare som redan finns i landet:
De som inte är svenska medborgare måste vara 24 år för att få gifta sig.
De måste ge ett större bidrag till staten.
Den som behöver tolk ska betala det själv.Invandrarföreningar ska inte få bidrag.Kristna högtider ska firas i skolan, där kyrkan ska spela en större roll.
Slöja och turban ska vara förbjudet under yrkesutövning.
För att bli svensk medborgare krävs 10 års väntan, därefter ett medborgarskapstest inklusive en lojalitetsförklaring till Sverige.

Detta är rasistisk splittring i praktiken.

Överlever SD?

Sverigedemokraterna kan mycket väl tappa stöd eller till och med spricka efter den senaste krisen. Men rasistpartier har aldrig levt på skickliga och rumsrena politiker, utan på missnöje, oro för framtiden och passivitet hos vänstern och arbetarrörelsen.Expressens filmer har gjort en förtjänstfull insats. Men tidningar och filmer kan inte ersätta en rörelse underifrån, som tar strid mot rasismen och de orättvisor som utgör dess grogrund. Sverigedemokraterna har under 2012 fått ökat stöd i opinionen, men har få aktiva medlemmar. Jimmie Åkesson och SD-toppen har etablerat sig som välbetalda politiker i riksdagen. Det har inte stört dem särskilt mycket att 81 av 612 kommunfullmäktigeledamöter hoppat av eller uteslutits och ytterligare 150 lämnat av andra skäl.Topparna har siktat på att bli rumsrena och bli en förhandlingspart med högerpartierna. SD ville bli ett rasistiskt missnöjesparti – i fotspåren på Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och norska Fremskrittspartiet. Som ett led i denna strategi tvingades Jimmie Åkesson omedelbart offra Erik Almqvist som ekonomisk-politisk talesman och Kenth Ekeroth fick ta timeout. Men båda sitter kvar och Åkesson säger att frågan om eventuell uteslutning blir aktuell först ”till våren”.Ungdomsförbundet SDU – som väl egentligen knappt existerar – kritiserade Åkesson för att kapitulera för ett mediadrev när han petade Almqvist, som tidigare var ordförande i SDU. Partisekreterare Björn Söder ska också ha kritiserat Åkesson. Å andra sidan har Allan Jönsson i SD:s starkaste kommun, Bjuv, krävt Almqvists uteslutning. Krisen inom SD är inte över. Partiet har samlat folk runt ett allmänt missnöje, fördomar och rasism, utan ett fast stöd och en verklig förankring. Verkliga kamprörelser mot orättvisor skulle marginalisera SD ytterligare. I Europa är det arbetarkampen som drar undan stödet för rasistpartierna. Men omvänt växer dessa partier i perioder av passivitet. Partier som Front National i Frankrike och FPÖ i Österrrike har splittrats flera gånger och rasat i opinionen, för att ges en andra chans när fackledningar och tidigare vänsterpartier accepterar åtstramningspolitiken. SD kan mycket väl spricka och tappa en stor del av sitt stöd. Vissa SD:are kan också hoppa av till öppet nazistiska grupper. Men utan en stark antirasism kan SD också överleva, antingen med fortsatt fasadputsning eller med en mer hårdför rasistisk linje. Rasistpartierna i Europa använder sig av båda dessa kort. Hotet från rasismen – att splittra kamp underifrån och peka ut syndabockar – finns kvar. Likaså risken att etablerade högerpartier fortsätter att kopiera delar av SD:s politik.

Per-Åke Westerlund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: