SAS krisavtal redan fått spridning

Efter ett halvårs förhandlingar, och efter att från nej från Arbetsdomstolen på grund av bristande dokumentation, gav IF Metallklubben efter för Kasthalls krav på indragen bonus till de anställda – med resultatet att lönekuvertet minskar med upp till 8 000 kronor i månaden för de anställda.

– Jag är chockad, ledsen och förtvivlad. Vissa av oss kan bli tvungna att gå ifrån hus och hem, säger en anställdtill Borås Tidning. Den anställde vill vara anonym av rädsla för att det ska straffa sig att ha talat med media inför de kommande förhandlingarna om det så kallade kvalifikationstillägget. Detta tillägg styrs av nya kriterier om kompetens och yrkesskicklighet, och när de omförhandlas kan det ge en viss höjning – eller en ännu större sänkning av lönen. Det är 63 anställda hos mattillverkaren Kasthall i Kinna som drabbas.

Företaget räknar med att spara ungefär 4 miljoner kronor per år genom de sänkta lönerna, men det går inte dåligt för Kasthall, de senaste åren har vinsten legat på 2-3 procent. Efter att riskkapitalbolaget Karnell köpte företaget 2010 har man som långsiktigt mål att uppnå 10-12 procents vinst, och det är just det som är syftet med lönesänkningen, att höja vinstmarginalerna.

Både ledningen på Kasthall och Svenskt Näringsliv vill göra en stor poäng av att det inte rör sig om en faktiskt lönesänkning, eftersom det är en rörlig lönedel, men oavsett vilket ord man väljer att sätta på det så kommer summan bli mindre i lönekuvertet för de som drabbas. Det är ingen slump att en överenskommelse slutits precis efter SAS-krisen, trots att förhandlingarna pågått i över sex månader.

IF Metalls krisavtal 2009 var ett steg i den riktning som SAS nu tagit ett gigantiskt kliv åt – nämligen att genom utpressning och hot om varsel eller konkurs tvinga facken till stora eftergifter. Nu samlas politikeretablissemanget med storföretagen för att tillsammans förklara att ”SAS inte kommer bli modell” för arbetsmarknaden i Sverige i framtiden, men allt pekar på att om inte facken samordnar sig till gemensam kamp så kommer attackerna hårdna allt eftersom varselvågen stiger och sprider sig. Det finns fler företag som kan komma att argumentera på samma sätt som SAS och de kommer vara uppbackade av Svenskt Näringsliv och högerpolitikerna.

Stefan Berg

BT1 BT2 BT3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: