Almqvists rasism är SD:s rasism

“Håll inte på och jävlas med svenskarna” skriker Erik Almqvist till komikern Soran Ismail. “Det här är mitt land”, följde Almqvist upp med.
När Expressen idag publicerar filmen om vad som hände petas Almqvist i panik av övriga SD-toppen. Det ändrar ingenting. Filmen bekräftar att SD är och förblir ett rasistiskt parti.
SD:s ledande islamofob Kent Ekeroth är med under Almqvists rasistrunda och den som filmar. Och Almqvist är partiledaren Jimmie Åkessons högra hand.

Det är inte bara rasism i ord på filmen. Erik Almqvist och de andra SD:arna angriper fysiskt en man som de kallar “blatteälskare”. Helheten i SD:s reaktionära syn visas när Almqvist kallar en kvinna som ingriper för “hora”.
SD har i 2,5 år förnekat och ljugit om händelserna. Lögnerna och hyckleriet fortsätter när Jimmie Åkesson nu påstår att allt är nytt för honom. Men enligt Aftonbladet idag kände Åkesson hela tiden till vad som verkligen hänt.

Erik Almqvist är inte vem som helst i SD. När 10 000 personer demonstrerade efter att SD valts in i riksdagen 2010 uttalade sig biskop Eva Brunne positivt om demonstrationen. Då var det Almqvist som ledde SD-gruppens utmarsch ur Storkyrkan när Brunne talade.
I en debatt i Sveriges Radio efteråt var det igen Erik Almqvist som företrädde SD mot mot Arne Johansson, Rättvisepartiet Socialisterna, som företrädde arrangörerna för den antirasistiska demonstrationen. Almqvist klagade i debatten över ”klimatet” efter valet. Men vårt svar då och nu är det är precis så det ska vara. SD:s väljare och anhängare ska sättas under press. ”Det hoppfulla med valresultatet är den proteströrelse som det har skapat”, sa Arne Johansson i debatten.
Samme Almqvist som då klagade på klimatet är alltså den som på Expressens film angriper minst tre personer med rasistiska och sexistiska tillmälen.

Banden mellan Jimmie Åkesson och Erik Almqvist var också tydliga i radioprogrammet Kalibers avslöjanden 2009:
”Kalibers reporter har blivit medbjuden på en kryssning till Tallinn tillsammans med ett trettiotal Sverigedemokrater, varav många är ledande figurer i partiet. Till exempel deltog ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist och partiledaren Jimmie Åkesson.
Kalibers reporter spelade både in vad som sas på de politiska mötena och vad som sas i hytterna och i restaurangen och det är just mellan möte­na som den grövsta rasismen lyser igenom.
En kväll samlades några från parti-toppen i en av hytterna och för att lyssna på och sjunga med i vit makt-musik. Alla närvarande stämde in i sången om hur Olof Palme blev skjuten, ”Skottet brann, blodet rann. Olof Palme han försvann”. Partiledaren Jimmie Åkesson var en av de som sjöng med. Sångstunden fortsatte med typiskt nazistiska sånger med texter som bland annat handlar om att döda judarna.” (Ur Offensiv nr 846, april 2009).

Fram till idag var Erik Almqvist SD:s ekonomiske talesman. Innan valet 2010 var han ordförande i SD:s “ungdomsförbund” och uppträdde i den egenskapen som en av SD:s frontfigurer. Tillsammans med ett par medhjälpare reste han runt och sa sig ordna torgmöten, möttes av protester och klagade i media över att hans ”yttrandefrihet” inskränkts.
2008 deltog han i SVTs Debatt mot bland andra Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna. Den politiske våldsverkaren Almqvist uppträdde där med prat om att ”upprätthålla en rättsstat, vad som är ok och inte ok i lagöverträdelser”. Han påstod sig stå för ”den demokratiska vägen”.
Kristofer Lundberg från RS visade att när nazister och rasister ”tillåts att hålla sina samlingar ökar våldet på gator och torg”. Han visade också att SD inte alls är ett alternativ för alla som är missnöjda: ”Det behövs kamp mot Sverigedemokraternas rasistiska högerpolitik, de har inga lösningar på de problem som drabbar vanligt folk.”

Expressenfilmen bekräftar SD:s rasism, i högsta toppen av partiet. Men även om det kan försvåra SD:s försöka att putsa fasaden finns hotet från rasismen kvar. Mot denna krävs fortsatt antirasistisk kamp och kamp mot den orättvisa högerpolitiken.

Per-Åke Westerlund

SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7

AB1 AB2 AB3 AB4 AB5 AB6 AB7

Ex1 Ex2 Ex3  Ex4  Ex5 Ex6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: