Kristallnatten: RS vägrar stå sida vid sida med rasister

Trots den interna kritik som förra året riktades mot Liberala Ungdomsförbundet efter att de bjudit in rasistiska Sverigedemokratisk Ungdom som talare på manifestationen med anledning av kristallnatten så har nu samma sak gjorts igen.

Inför manifestationen 2011 debatterades det intensivt inom nätverket Boråsare mot Rasism efter att LUF bjudit in SDU till manifestationen. Rättvisepartiet Socialisterna Borås kritiserade starkt detta agerande och fick stöd av både SSU och Ung Vänster.

Uppmärksamheten gjorde att SDU inte dök upp, och även inom LUF verkade debattvågorna gått högt. Kritiken riktades mot Mona Hammoud, tidigare ordförande för LUF Borås. Hon blev både försvarad och kritiserad internt. Nu sitter hon inte längre kvar på ordförandeposten.

På förra årets manifestation censurerades talare då man enligt delar av arrangörsgruppen ”inte ska göra antirasism till en politisk fråga”. En representant för Iranska Flyktingrådet, som också mobiliserat till demonstrationen, ville tala men ombads att inte nämna att flyktingar drunknar i Medelhavet när de försöker ta sig in i EU. I demonstrationen tystades talkörer som manade till internationell solidaritet ner av demovakter från LUF och UMR.

Men återigen bjuds rasisterna alltså in för 2012 manifestation, trots oenighet bland arrangörerna, där RS inte längre ingår. RS har lämnat nätverket då det inte finns något internt demokratiskt forum för debatt och diskussion utan agendan sätts av LUF och Grön ungdom som struntar i andra ingående organisationer.

RS menar att kampen mot rasism och fascism måste vara politisk och massförankrad bland arbetare och unga. Kristallnatten den 9 november 1938 kunde äga rum på grund av att arbetarrörelsen inte hade en enhetsfront, en enad vänster, som kunde organisera massorna mot fascisternas maktövertagande samtidigt som borgarklassen och det internationella kapitalet slöt upp bakom Hitler.

Istället för att bjuda in SDU borde man mana till fackföreningarna, invandrar- och flyktingorganisationerna, kultur- och idrottsföreningar att delta, för att sprida det antirasistiska arbetet.

När liberaler manifesterar för antirasism en gång om året är det under paroller som är avklädda från politiskt innehåll, med en moralisk ton. RS bekämpar klassklyftorna som är grund till rasistisk splittring, varje dag året om. De manifestationer som hålls över hela landet varje 9 november får inte tillåtas bli antirasistiska alibin för borgare vars politik driver flyktingar under jord, utvisar barnfamiljer och splittrar arbetare.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer inte att delta i årets manifestation i Borås med anledning av Kristallnatten. Att bjuda in rasister till en manifestation mot rasism är som att bjuda in våldtäktsmän till en demonstration mot våld mot kvinnor. SD är inte vilket parti som helst utan ett parti med starka band till nazistiska grupper vars hot och våld än idag skördar människoliv, senast nazisternas mord i Vallentuna. Vi som antirasister ser det som otroligt oansvarigt från arrangörernas håll att agera på detta sätt.

Vi uppmanar SSU och Ung Vänster i Borås att göra detsamma och istället bilda ett antirasistiskt nätverk som på allvar kan mobilisera till protester och manifestationer.

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: