Ship to Gaza attackerat, aktivister fängslade

Tidigt i förmiddags, lördag 20 oktober, bordades Ship to Gazas fartyg Estelle av israelisk militär. Bordningen genomfördes återigen på internationellt vatten. Svaren har inte dröjt efter attacken – protester genomfördes i Göteborg men, enligt uppgifter till Offensiv, också i Helsingfors och Borås.

20121020-201255.jpg

Det var tidigt i förmiddags som ett pressmeddelande skrivet av Dror Feiler, ombord på Estelle, berättade på Ship to Gazas hemsida om den israeliska attacken.

Mikael Löfgren som varit i kontakt med aktivisterna på båten, berättade för Aftonbladet hur maskerade militärer bordat båten, efter att fem-sex militärfartyg omringat Estelle.

Efter bordningen av Estelle utsattes Ship to Gaza Sverige för en nätattack som tillfälligt satte hemsidan ur funktion. Detta uppges på hemsidan varit en välplanerad attack.

Strax innan kl 17:00 meddelade UD:s presstjänst att dem fått löften om att träffa de nu infängslade aktivisterna. Dock sägs inget om ett eventuellt frigivande, inte heller om fartyget och dess förnödenheter till Gazas folk.

Detta var Ship to Gazas tredje försök att nå Gazaremsan. Den första 2010 slutade med att de israeliska styrkorna sköt ihjäl nio obeväpnade aktivister.

20121020-201413.jpg

Dagens aktion av de israeliska styrkorna blev inte obesvarade. I Göteborg samlades 500 personer i protest mot detta piratdåd och mot Israels blockad av Gaza. En av talarna Ann Ighe, som sitter i styrgruppen för Ship to Gaza, beättade hur solidaritetskampen sprider sig.
– Nu diskuteras det i nya hamnstäder, bland annat i Frankrike, om hur ett solidaritetsarbete ska se ut.

En annan av talarna var Henry Ascher som berättade om sina erfarenheter när han 2010 var med i första aktionen i att bryta blockaden av Gaza.
Sista talaren, Staffan Granér berättade om nästa steg.
– Vi måste få våra fängslade kamrater frisläppta.

När Offensiv talade med Ann Ighe berättade hon om Ship to Gazas fortsatta planer den närmsta framtiden.
– Estelle är avsedd för Gazas befolkning. Vi vill att den ska dit också. Det finns en stor internationell press mot Israel. Idag har det varit protester i flera svenska städer men även i bland annat Nepal, och i Barcelona stängdes en hel gata på grund av protester. Men även i Gaza blev det protester mot Israels attack.

20121020-201331.jpg

Mohammad Khalil, aktiv i Palestinska Huset i Göteborg, och deltagare på dagens protest berättade för Offensiv i en intervju om vad som behöver göras för det palestinska folket.
– Det behövs fortsatt arbete för att upphäva blockaden mot Gaza, med alla möjliga medel. Det internationella trycket ska absolut inte underskattas, men det kommer krävas många aktiviteter och många försök på landsomfattande och internationell nivå för att befria det palestinska folket från israeliskt förtryck. Många hamnarbetare i Europa har lyft frågan om solidaritetsarbete, bl.a i Spanien och Frankrike.

– De som deltagit flera gånger i Ship to Gazas aktioner riskerar åtal, de kommer att behöva vårt stöd. Det är även viktigt att komma ihåg att Ship to Gaza, och solidariteten för Palestina är inte något som är en dag utan något som pågår varje dag. Ett exempel på detta är de utåtriktade aktivitetsdagarna som varit inför Estelle och under Estelles färd.

20121020-201719.jpg

Rättvisepartiet Socialisterna och dess internationella organisation CWI ger sitt fulla stöd till Ship to Gazas aktivister och kräver ett omedelbart frigivande av aktivisterna och deras tillhörigheter och fartyg.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: