Röster från Asylkonferens 2012

Läs intervjuer med flera av de aktivister som hade tagit sig till Hammarkullen i lördags för att delta på Asylkonferens 2012.

Caroline Nilsson var en av närmare 90 deltagare på asylkonferensen i Göteborg.

20121009-101635.jpg

Varför deltar du på konferensen?

– Det som har väckt mitt intresse för dessa frågor är att en vän till mig från Afghanistan utvisades till Italien för en månad sen. Han kom till Italien som båtflykting från Turkiet, och båten gick sönder och han hamnade medvetslös på sjukhus i Italien och där tog dom hans fingeravtryck. När han kom ut efter några dagar på sjukhus så lyckades han att med lastbil ta sig till Sverige i mars i år. Då hamnade på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Småland. Den första natten efter utvisningen så bodde han på gatan i Rom. Sedan tog polisen hans fingeravtryck, för att sen släppa honom. De gav honom ett papper på italienska som han inte förstod. Vi var i kontakt med Röda Korset och massa andra organisationer men det ledde inte till något. Han söker nu asyl i Italien och bor på flyktingläger i södra Italien. Där bor åtta killar tillsammans i ett trång utrymme. Hans förhoppning är fortfarande att han ska lyckas ta sig tillbaka till Sverige, berättar Caroline Nilsson.

Hur fick du reda på om Asylrörelsen?

– Jag har försökt engagera mig i Ingen Människa är Illegal och det var någon där som tipsade mig om att Asylrörelsen anordnar en asylkonferens.

Vad hoppas du att denna konferensen ska leda till?

– Att sammanföra massa folk som vill samma sak, att kämpa för rätten till asyl i en bredare front.

Intervju: Robert Bielecki
Foto: Johannes Lundberg

Farhad Hajizade och Mirwais Nawabi representerade Afghanska Kulturföreningen i Borås på Asylkonferensen. Offensiv frågade dem vad de tyckte.

– Det är ett bra initiativ och ett stort steg för asylsökande. Nu måste arbetet fortsätta med nya konferenser, både här men också i Stockholm, Malmö och på andra ställen där flyktingar är drabbade och fortsätta våra demonstrationer, säger Mirwais.

– Jag är ett bevis på att arbetet i Asylrörelsen fungerar. Jag hoppas att organisationer fortsätter att göra vad de gjorde för mig även för andra, säger Farhad och fortsätter:

– Det finns så många flyktingar som tyngs av problem och det är bra att de får komma hit, prata om sin situation, få ett hopp och en lösning. Vi har en liknande organisation i Borås och ger naturligtvis vårt fulla stöd.

– I Borås kämpar Afghanska föreningen för att flyktingar ska få uppehållstillstånd. Medlemmar i föreningen hjälper de som inte har vetskap om den svenska kulturen, språket osv. Det går väldigt bra och vi funderar på om vi inte kan ha samma evenemang där för att ge support till asylsökande i Borås. Inte bara för afghaner utan även för iranier, irakier, alla som tvingats fly och har samma problem. Vi är ju alla människor, avslutar Mirwais.

Intervju: Caroline Holmgren

− Alla som var här fick mycket lärdomar att ta med sig, sägr Sirvan. Han fortsätter:

– Det är bra med fler konferenser på fler ställen. Vi måste gå samman nu alla för att föra kampen vidare så det blir en gräsrotsrörelse mot den hemska asylpolitik som förs idag.


− Det är jättebra med all ny kunskap till asylsökande och asylaktivister. Nu måste vi stärka rörelsen med fler aktivister så vi kampen går framåt och borgarna backar. Vi måste visa att det är kapitalismen som är felet och inte de flyktingar som borgarna försöker skylla på, sade Lasaki Mohammad.

Ezzat Dolatabadi från Stockholm:
− Jag är jättetacksam till alla som varit här och delat med sig av sina kunskaper och entusiasm. Det var jättebra att situationen för gömda flyktingar togs upp just så att folk får reda på vilken hemsk situation de lever i. Vi måste nu bygga en rörelse likt Flyktingamnesti 2005 och vi måste tillsammans kämpa för att få bort det system som är i världen idag.

Intervjuer: Klara Heydar Foto: Elias Theodorsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: