Avvisning stoppad trots polisövergrepp

Farhad Hajizada är trött och utpumpad. Jag träffar honom på förvaret i Kållered efter en dag, med scener och händelser som närmast skulle kunna beskrivas såsom varandes surrealistiska.

I morse när Farhad vaknade skulle han bli utvisad. Från och med i fredags har man sagt detta till honom några gånger varje dag: ”På måndag skall du bli utvisad.” Farhad har varje gång sagt att han inte vill men de har sagt att han måste. Han har mått så dåligt den senaste tiden att han inte kunnat äta och dricka, man har gett honom olika mediciner för att lindra plågorna. Så kom till slut i morse tre civilklädda poliser till hans rum och satte på honom handfängsel. De tog hans väskor, som han tvingats packa och sedan skulle han föras till Landvetter, sättas på ett plan till München för att i ett senare skede flygas till New Delhi och till sist till Kabul.

Utanför förvaret i Kållered väntade medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna, Asylrörelsen och Afghanska föreningen i Borås. Två bilar ställdes upp i ett försök att bilda blockad och de demonstrerande stod i grupp vid sidan av bilarna. Den bil som poliserna körde Farhad i, körde med då med full fart in i gruppen demonstranter och upp på motorhuven knuffades Stefan Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg. Bilen fortsatte i full karriär framåt med Stefan Berg på motorhuven, som klamrande sig fast av rädsla för att ramla av och skada sig. Häpnadsväckande var att föraren av bilen, istället för att stanna en bit bort, valde att fortsätta vansinnesfärden, hållandes en hastighet av 50-70 km/h.

Efter fem kilometer stannade man, en polispatrull omhändertog Berg och förde honom till Aminogatan. Den civila bilen fortsätte med Farhad Hajizada till Landvetter. På Landvetter satte man sedan Farhad i ett arrestrum och med kom även en flygplatspolis. Så småningom fördes Farhad ut till det väntande planet och då bilen stannade vid flygplanet ute på landningsbanan bröt Farhad fullständigt ihop under stressen och den traumatiserande situationen.

För drygt två år sedan, i Afghanistan blev Farhad bortförd i en bil av tre personer i civila kläder, dock kände Farhad igen en av personerna som en myndighetsperson. Den gången blev han torterad, han blev skuren i ryggen med kniv och det är med synbarligen svår ångest som Farhad försöker berätta om det övergreppet. Farhad har som en följd av detta övergrepp hela ryggen full av stora, synliga ärr från knivskador. Den gången trodde Farhad att han skulle dö och den här gången blev situationen med tre poliser som höll fast honom med våld, en alltför stark påminnelse om det som tidigare hänt. Han fick kraftig panikångest, fick svårt att andas, musklerna krampade, han beskrev att han inte kunde styra sin kropp längre och Farhad trodde än en gång att han skulle dö. I det läget bedömde piloten att Farhad var i för dåligt skick för att bli avvisad.

De körde honom därför tillbaka till förvaret i Kållered och under återresan sade poliserna till honom att han inte skulle tro att han kom undan någon utvisning. Man skulle hyra ett särskilt plan just för honom, det skulle kosta en miljon kronor. Man sade att alla som gjorde som han och höll på och bråkade, blev utvisade ändå till sist. Det är alltså så här som Sverige tar han om sina, av tortyr traumatiserade flyktingar.

Idag stoppades tillfälligt utvisningen av Farhad Hajizada och nu fortsätter Asylrörelsen kampen för att han ska få asyl.

Hanna Tellholt

Annonser

One Response to Avvisning stoppad trots polisövergrepp

  1. […] Rättvisepartiet Socialisterna i Borås berättar här om att motståndet var framgångsrikt, och här finns en fylligare bild av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: