Vild strejk på Volvo i Umeå

Under en längre tid har stämningen bland arbetarna på Volvo Lastvagnar i Umeå hårdnat. Under fredagen brast det och 90 procent på monteringen gick spontant ut i vild strejk och lämnade arbetet redan kl 11.00.

Volvoarbetarna lade ned arbetet och lämnade fabriken. Aktionen gäller det uppsagda VAT-avtalet. Det avtal om variabel arbetstid som nu sagts upp av Metallklubben efter att Volvo ledningen beslutat att i allt högre grad, trots hård kritik, använda sig av bemanningsföretag. Stridsfrågan om den ökade användningen av bemanningsföretag som företaget förbereder har länge ifrågasatts av industriarbetarna. Ilskan mot företagsledningen är total.

Bland de anställda finns arbetare som idag är visstidsanställda på Volvo men som i augusti kommer övergå till att bli anställda via bemanningsföretag vilket ökar otryggheten. VAT-avtalet innebär således att Volvoarbetarna kan få arbeta extra mycket vid ökad orderingång men vara utan vid en nedgång. Det som fick bägaren att runna över för arbetarna är att Volvo vill lägga in plustimmar, trots att produktionen är i fas. Arbetarna vill i sin tur ha betalt för den faktiska övertid de arbetar. Volvo Lastvagnars ledning ser ”oerhört allvarligt” på att arbetarna gick hem ”trots att företaget ville att de skulle arbeta längre”. Volvo Lastvagnars platschef Mona Edström Frohm kallar aktionen för olovlig stridsaktion. Arbetarna kontrar med att det är Volvo som bryter mot kollektivavtalet.

Aktionen organiserades av arbetarna. Men det är viktigt att Metallfacket ger medlemmarna sitt fulla stöd vid eventuella repressalier om företaget skulle gå den vägen. Aktionen innebar att produktionen hamnade efter. Inte ens halva produktionstakten kunde hållas efter det att arbetarna gått hem. Kvällspersonalen valde att inte dyka upp på arbetet. Bland annat stannade arbetarna på plåt och måleriet hemma från arbetet.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: