Ny reträtt i avtalsrörelsen

Hotell- och restaurangsförbundets strejkvarsel som först skulle bli av i fredags men sköts upp till idag måndag, rivs nu upp efter att man skrivit under ett avtal med arbetsgivarorganisationen Visita på söndag kväll.

Stämningen ute på arbetsplatserna som fanns med i varslet har under den gågna veckan varit heta – medlemmarna har varit beredda på konflikt in i det sista. Varslet lades efter att Visita redan efter en halvtimmes ”förhandling” krävde in medlare. HRF:s ordförande Ella Niia kommenterade det hårda klimatet till Offensiv förra veckan:

– Det blåser nya iskalla vindar. Det måste finnas en gräns för hur billigt det ska vara att anställa.

Överenskommelsen som träffats är dock inte särskilt imponerande. Man har fått igenom en genomsnittlig lönehöjning på 640 kronor, varav endast 45 procent är garanterat, resten ska avgöras i förhandlingar på arbetsplatserna. HRF:s krav på individgaranti låg på 80 procent. Den hårda striden om ingångs- och ungdomslönerna slutar i 90 procent av 640 kronor för de upp till 25 år men endast 50 procent för de upp till 20 år. Nånting som Visitas vd Eva Östling Ollén tycker är bra.

– Företagen får större möjligheter till individuell lönesättning och ungdomslönerna ökar bara med 50 procent i förhållande till övriga löner, vilket vi är nöjda med, säger hon i ett pressmeddelande.

Ungdomslönerna har varit en av stridsfrågorna i förhandlingarna. Visitas krav var frysta ingångslöner och en lönesänkningsöverenskommelse i stil med den Kommunal godkände, med sänkta löner under två år i yrkesintroduktion där alla under 25 år skulle kunna gå på 75 % av lönen under två år – utan att garanteras anställning efteråt. Sett ur det perspektivet så är naturligtvis det tecknade avtalet bättre, men faktum kvarstår att man misslyckats med att minska inkomstskillnaderna bland medlemmarna.

Ella Niia konstaterar i HRF:s pressmeddelande att man ”hade oerhörd draghjälp av våra medlemmars engagemang och mobilisering på arbetsplatserna”. Utöver detta hade sympativarsel lagts från inte mindre än sex andra LO-förbund, något som bara det utsatt arbetsgivarna för en stor press. Med detta massiva stöd skulle förbundsledningen kunnat driva sina krav betydligt hårdare och med hjälp av strejkvapnet tvinga fram en överenskommelse som på allvar skulle kunnat bryta den stagnation som branschens arbetare fått leva med de senaste åren. Enligt Niie så har man haft en negativ löneglidning under hela 2000-talet, och en individgaranti på under 300 kronor med ökat glapp till ungdomslönerna gör inte mycket för att rätta till detta.

Vad det gäller otrygga anställningar presenterar varken HRF eller Visita något resultat, trots att HRF trummat på om att det krävs tryggare anställningar och regler som gör det lättare att anställa. Om man efter att avtalet är klart anslutit sig till arbetsgivarnas linjer att låga ingång- och ungdomslöner stimulerar nyanställningar, så är detta något man tiger om. 44 procent av branschens arbetare har nu visstidsanställningar, en anställningsform som inte bara gör det svårt att få lägenhet eller ta lån, också försvårar facklig organisering.

HRF:s avtalsrörelse visar på ett av flera problem inom den svenska fackförbundsrörelsen. Förbundet lade varsel både 2007 och 2010, utan att de mynnade ut i öppen konflikt. Samtidigt så beskriver Ella Niia en situation där medlemmarna fått godta sämre och sämre löner. Om årets varsel hade varit ett uppriktigt försök till att säkra bättre villkor för medlemmarna så hade varslet inte avblåsts utan man hade låtit medlemmarnas brinnande engagemang och stöd till kraven bli kraften för att på allvar driva igenom ett bra avtal, som inte kompromissar med arbetsgivarnas falska argument.

Industriavtalets så kallade märke på 2,6 procent borde från början ha satts högre för att de lågavlönade inom branschen skulle kunna ta ett rejält steg mot mer rättvisa och jämställda löner. Problemet med osäkra anställningar kommer nu vila på arbetarnas axlar i ytterliggare ett år av fredsplikt där ledningen inte kommer utnyttja tiden för att förbereda sig för nästa års avtalsrörelse som kommer vara ännu viktigare i tider av ökad arbetslöshet.

Stefan Berg

GP DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: