Kampen mot nedskärningarna måste spridas

Motståndsvecka i Angered för upprustning av förorten – inspiration för alla ute i kamp

Nu formerar sig återigen motståndet i Hammarkullen och Angered. Nu förbereds en motståndsvecka i april.

På Hammarhörnan i Sandeslätt samlades nära 50 representanter från en rad verksamheter i förra veckan, för att lägga upp planerna på en motståndsvecka i april; lärare från Nytorpskolan, Hammarkulls­skolan och Chalmers universitetet för Urbana studier, vikarieran­de timanställda från Emmaskolan/Rösered, anställda på Mixgården, Folkets Hus, Hyresgästföreningen och Lotsarna, tillsam­mans med föräldragruppen i Angered, Somaliska föräldranätverket, Spanska radion, Salvador Allende-föreningen, Karnevalskommittén, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna.

Kristofer Lundberg, boende i Hammarkullen och RS:are, öppnade mötet och gav en kort bakgrund.

– Vi ser nu ökade nedskärningar i Hammarkullen och Angered. Det handlar inte bara om skolorna utan också om fritidsgårdarna och föreningsverksamheten. Många som arbetar i området är oroliga och ungdomarna mår dåligt och känner sig otrygga inför framtiden. Nu är det nog, konstaterade Kristofer.

Nästa talare var Noberto ”Pelusa” Cornaglia från Mixgården:

– Mixgården och andra ungdomsgårdar drabbas hårt om tjänstemännens förslag går igen­om. De vill spara 600 000 ­kronor och det är en stor siffra för vår verksamhet, sa ”Pelusa”.

– Så stora besparingar kommer slå hårt mot oss på Mixgården, inte minst vår sommarverksamhet drabbas. Vi i personalen är trötta på nedskärningar, kommenterade Teddy Paunkoski och fortsatte:

– Det måste fram att pengar  finns. Vi ska inte behöva be om pengar till verksamhet.

Det är lätt att förstå personalens frustration. Mixgården var stängd under två månader för vattenskada, men varje månad betalades hyra på 60 000 kronor för en lokal som inte kunde användas. Den öppnades först efter protester, men bara en del då resten är en byggarbetsplats.

– Först ska ombyggnationen ta fram till sommaren och nu kanske de stänger under ­sommaren. Vad tänker de med?, frågade Karar, som dagligen är på Mixgården.

Gisela Gutierrez från Hammarkullen, som valdes in i ungdoms­fullmäktige på frågan om ungdomsgårdar, är starkt kritisk.

– Det är katastrofalt. Vad tror de händer i området om sommarens enda trygghet och samlingplats försvinner för de som behöver den mest?

Sedan berättade fältassistent Johan Berg från Lotsarna Ange­red att:

– Vi är idag sex fältassistenter hos Lotsarna. Vi jobbar två och två med hela Angered som arbetsfält. Det är ett stort upptäck­ningsområde. Vi jobbar dagar och kvällar och rör oss ute där de unga är. Vi tror på ett arbetssätt med förebyggande arbete. Nu är förslaget att vi ska gå från sex till tre Lotsare. Det innebär att två  tredjedelar av arbetet försvinner.

Föräldrar rapporterade därefter från det ”dialogmöte” som tjänstemännen och politikerna haft med föräldragruppen Rädda Angereds skolor för att ”be om ursäkt för bristande demokrati i framtagandet av ­beslutet”.

– De hade inget nytt att komma med och kunde inte presentera något om hur ök­ad måluppfyllelse i skolan skulle nås . De lärare, 0,6 per 100 elever, som lovat tillsättas av medel från insparade lokalytor, blir troligen inte av. De påpekade dock att de som är uppgivna ska komma ihåg protester na som räddade Mixgården för två år sedan och som visar att kamp lönar sig.

Mikael Ljunqvist, lärare på Nytorpskolan, sparade inte på krutet i sitt inlägg mot tjänstemännen, politikerna och det nuvarande samhällssystemet.

– Det grundläggande problemet är den avgrundsdjupa klyftan mellan befolkningen och makthavarna och mellan de höga cheferna och de som arbetar i verksamhe­ten. När jag ser på vår situation idag, tänker jag på bilder under andra världskriget där höga generaler sitter i slutna rum, långt ifrån kriget och flyttar pjäser på en karta. Så känner vi lärare oss idag, menade Mikael.

– Det är ett djupt demokratiproblem vi har, där makthavare känner att de kan göra vad de vill och vi har bara rätt att säga vårt vart fjärde år.

– Vi måste därför bygga en demokratirörelse som förutom dessa nedskärningar, tar upp hur hela samhället bör organiseras. Det handlar om makt, sa Mikael.

Mikael påpekade också att rädslan för att kallas illojal om man kritiserar ledningen, har försvunnit hos många. Kristofer Lundberg föredrog sedan förslaget på den planerade motståndsveckan i april.

En vecka av olika protestformer med demonstrationer, debatter, ockupa­tioner och en förortsmarsch som går från Angered till centrala Göteborg. Det är en marschväg på hela tre timmar där fler förorter kan ansluta på ­vägen, och en ockupation av Gustaf Adolfs torg utanför kommunfullmäktiges möte.

Demonstrationen kan fyllas med politik och kultur och visa att politikerna inte kan ta ifrån oss vår kultur och vårt motstånd. Kulturen är vårt vapen och det ska riktas mot dem. Hammarkullen är en levande förort och vi fyttar in den till stan, sa Jose Romero från Folkets Hus. Jose Torrez berättade om de kastrulldemonstrationer som är vanliga i Latinamerika och kom med en uppmaning:

– Låt oss bilda en kastrullorkester för att överrösta hela kommunfullmäktige.

Minela Mahmutovic, ordföran­de för Rättvisepartiet Socialisterna i Hammarkullen, poängterade den enorma kraften hos ungdomar i förorten och den inspiration som Pantrarna i Biskopsgården är för unga i hela Göteborg:

– Pantrarna har visat att politik handlar om mer än möten och demonstrationer och att motstånd kan drivas på flera olika sätt. När vi nu bygger vidare på ­detta, måste vi få med oss ungdomen. Detta är en politisk kamp för en politisk förändring.

Högerregeringens agenda är att slå mot fattiga, vilket många belyste på mötet. Men mötesdeltagarna blundade inte för det faktum att i Göteborg är det Socialdemokraterna som genomför nedskärningarna och förkroppsligar alliansens politik.

Angered är i uppror för upprustning av förorten och nästa steg är den motståndsvecka som kommer att sätta Angered på kartan och kräva tillbaka den service som har stulits ifrån oss.

RS i Sandeslätt, Hammarkullen och Angered/Hjällbo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: