Kvinnokamp mot högerpolitiken

Demonstrera på Internationella kvinnodagen 8 mars

Det nalkas internationell kvinnodag och är dags att ställa in siktet på årets 8 mars-demonstrationer. Förra året kom inspirationen från Mellanösterns och Nordafrikas kvinnor.
I år visar EU:s diktat mot Greklands lågavlönade och fattiga vilken stor fara det kapitalistiska systemet utgör för välfärden. För att rädda de europeiska bankerna tvingas grekiska barn till hunger, larmrapporter kommer om skolelever som svimmar och om familjer som väljer att lämna bort sina barn för att de inte kan ge dem mat.

Den offentliga sektorn har länge varit kvinnornas arbetsmarknad här i Sverige och det är också den utbyggda barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen och vården som har gjort mycket av kvinnors gratisvårdande till avlönade yrken och ökat kvinnors möjlighet till lönearbete och egen inkomst. Detta har sedan 1960-talet varit revolutionerande för jämställdheten. Hur behandlas denna sektor idag?
I Grekland har de offentliganställdas löner sedan 2009 halverats redan innan det senaste krispaket.

I Sverige tjatas det vid varje avtalsrörelse om att det inte finns pengar till att höja de offentliganställdas löner eller villkor. Det är lögn för pengar finns det, men politikerna har bestämt en annan prioritering och skänker skattepengar till de privata vårdbolagens chefslöner, aktieutdelningar, skattefiffel, vinster och upphandlingsprocessernas kostnader. Priset får betalas av brukare och anställda.
Åtskilliga rapporter som återgetts i Offensiv visar detta, bland annat att personaltätheten är 10 procent lägre i privata äldreboenden och 20 procent lägre i privata gymnasieskolor än i kommunala.

Efter att vanvården i Caremas och andra privata vårdbolags regi avslöjats, kokar det av ilska vilket säkert kommer vara ett inslag i demonstrationer över hela landet den 8 mars.

Demonstrera i Borås – Stora torget kl 17.00

Arrangörer: Feministiskt Initiativ, Rättvisepartiet Socialisterna och SSU

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: