Tjänstemännen och V under hård press om Borås skolor

Det var fullsatt i skolaulan redan innan utsatt mötestid inletts när lokalförändringar i skola och förskola i Borås Väster skulle presenteras. Aulan var möblerad med små ringar av stolar för att minska ”vi och de”-känslan. Detta misslyckades totalt när mötet väl var igång.

20120228-201025.jpg

 

Det av politikerna utlovade informationsmötet där man hade tänkt sälja in skolnedskärningarna hos föräldrarna inleddes under
rubriken ”Lokalförändringar skola och förskola”. Direkt blev stadsdelsnämndens (SDN) politiker och tjänstemän, med Lennart Andreasson (V) i spetsen utsatta för hård kritik från föräldrarna.
Bra mycket över hundra föräldrar fyllde skolaulan redan innan utsatt mötestid. Att de möblerat rummet med stolarna ställda i små grupper för att ”föräldrarna skulle kunna diskutera frågan i mindre grupper” gjorde inte att allt fokus riktades bort från Andreasson. Föräldrarna var där för att kräva svar vilket de gjorde.Malin Aronsson, stadsdelsnämndschef Väster, inledde mötet som kom att ta över två timmar, med en rad tomma ord om att man eftersökte dialog. Dialog var dock en av de saker som lyste med sin frånvaro. Tidigt avbröt föräldrarna de förberedda föredragen med frågor om hur deras barn kommer drabbas av nedskärningarna och omorganiseringarna. Många var de som ifrågasatte logiken i förslaget.

– I somras var Svedjeskolan för trångbodd och behövde utbyggnad. Nu säger ni helt plötsligt att vi har för mycket lokaler.

En förälder påpekade bristen på verklighetsförankring i papperskonstruktionen som tjänstemannaförslaget utgör.

– Man har kommit fram till att det saknas 900 elever i hela stadsdelen, men det rör sig om tre elever i den årskursen och ett par
till i den klassen och så vidare. Att flytta på hela klasser på grund av det är orimligt och att hänvisa till den nya läroplanen blir bara fånigt.

Knappt en enda fråga besvarades under mötets gång utan de ansvariga politikerna och tjänstemännen försökte gång på gång slingra sig, antingen genom att helt ignorera frågan eller genom att lägga ansvaret på någon annan. Andreasson bidrog inte med någon visdom, och i ett desperat försök att komma ur situationen skyllde han till och med på publiken genom att säga att påstå att det är väljarna som bestämmer budgeten: ”Ni valde om högerregeringen”. När en man ställde den konkreta och högst relevanta frågan om mötets förslag och åsikter skulle komma att påverka beslutet så backade Andreasson helt in i väggen och menade att ”det beror på vilken skola det gäller” och att ”de nu ska försöka komma överens med borgarna i nämnden”.

– Om ni inte lyssnar så är det här mötet inget annat än ett spel för gallerierna, avbröt mannen Andreassons försök till undanflykter.

Andreassons förakt för vilka han själv benämnde som väljare var total och svaret blev ”vi kan inte garantera att vi lyssnar”.
Undet mötet öppnade man också för att det eventuellt kan läggas varsel på personal, ungefär 50 tjänster riskerar att försvinna. För mindre än ett år sedan stängde man Norrbyskolan, ett av skälen man då angav var att man ville frigöra pengar till undervisning istället för tomma lokaler. Ett löfte som snabbt visat sig lika tomt som Vänsterpartiets löften inför valet 2010 då man sade sig vara försvarare av välfärden.Kristofer Lundberg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Götaland drog ned dundrande applåder när han bokstavligt talat tog ordet.

– Detta är helt bakvänt, först lägger ni förslaget och sedan försöka driva igenom ett beslut för att sedan inleda dialog. Vill man ha dialog börjar man från andra hållet och varför är inte de verkliga experterna, lärarna och pedagogerna tillfrågade om vad de tycker. Detta är ett förslag uppifrån utan förankring, sa Lundberg och fortsatte,Vänsterpartiet gick till val som ”välfärdspartiet”, det är klart att ni inte vill kalla saker vid dess rätta namn, nedskärningar. Men detta är nedskärningar och ni har helt kapitulerat, ni saknar helt visioner om att vinna tillbaka eleverna från friskolorna utan lägger ned skolor för att sedan förlora fler elever.
Lundberg uppmanade sedan till att ansluta till demonstrationen den 5 mars utanför nämndens möte.

Själva förslaget och politikernas hantering av det genomsyras av en hånfull syn på demokrati. Man beklagar sig över att materialet ”läckt ut” för tidigt via Borås Tidning, och att detta skulle vara ett skäl till att många blivit upprörda.

Andreasson avslöjar sig själv när han i slutet av mötet säger ”Vi var tvungen att diskutera med våra vänner i högern och det var meningen att ni skulle få information senare. BT förstörde den planering vi hade om detta. Det var inte meningen att ni skulle få reda på detta så snart men informationen läckte ut”.

Kvällens möte hölls mindre än en vecka innan SDN sammanträder för att klubba igenom förslaget – det faller på sin egen orimlighet att man ska hinna svara på alla frågor och än mindre att man skulle ta någon hänsyn till dem innan ordförandeklubban slås i bordet på måndag. Inga dialogmöten kommer någonsin att kunna spela en annan roll än att de avslöjar nedskärningspolitikerna. Andreassons tal om att politikerna tar sitt ansvar och måste skära ned är precis vad borgerligt styrda kommuner säger. Att V idag inte är ett välfärdsalternativ är tydligare än någonsin.
För att påverka beslutsordningen krävs det kamp och protester, och konkreta förslag på en alternativ politik, en politik som är förankrad ute i stadsdelen och på skolorna och som ställer massiva krav på en upprustning av skolorna.Precis som protester underifrån tidigare har stoppat eller minskat attacker på skolorna, till exempel i Göteborg och Haninge, så är det vad som kommer krävas i Borås. Linnea Gyllbrandt, förälder och RS-medlem, har startat en mailgrupp för föräldrarna på Hedvigsborgs förskola.

– Vi har spridit information om nedskärningarna och om Facebook-gruppen Stoppa skolnedskärningarna i Borås (se länk till höger).

Nästa steg är att samlas till en demonstration utanför SDN-mötet på måndag den 5 mars. Mötet hålls på Ramnåsskolan och det är där
politikerna ska besluta om Västers skolors framtid.

Stefan Berg

STOPPA SKOLNEDSKÄRNINGARNA I BORÅS
VAR: RAMNÅSSKOLAN
NÄR: 5 MARS KL 17.30

BT

Annonser

2 Responses to Tjänstemännen och V under hård press om Borås skolor

 1. Det var två personer på mötet som totalt samlade en bra bit över etthundra personer som inte var negativa till förslaget. Lennart Andreasson är snabb att utnyttja detta i kommentarstråden på BT.se, där han förstorar den positiva responsens. Faktumet att det uppfattas som positivt att en trångbodd skola läggs ner är naturligtvis också ett resultat av politikernas propaganda – flera andra sa att de som har små barn på Göta inte kommer vilja flytta dem pga att vägen till skolan blir längre, utan istället tvingas att välja en friskola istället.

  Journalisten glömmer nämna demonstrationen den 5 mars. När RS delade flygblad om detta efter mötet mottogs det med entusiasm.

  Stefan Berg

  • Socialisten skriver:

   Det verkar ju helt sanslöst hur Borås Tidning kan spegla mötet på det sättet som de gör, mot bakgrund av din beskrivning av mötet i verkligheten gick till. Läser man Borås Tidning så tror man ju nästan i slutet av artikeln att föräldrarna på Götaskolan ”gör vågen” av glädje för det vänsterpartistiska förslaget nedläggningen, när det i själva verket var två som instämmde och alla andra,flera hundra föräldrar, protesterade så mycket de orkade.

   Helt sjuk rapportering.Känns som om hela Borås Tidning är någon lokal variant av vänsterpartistiskt Pravda. Helt sjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: