Asylpolitiken skapar psykisk ohälsa

Marjam Fard från Misstro Oss Inte har efter att återigen fått avslag från Migrationsverket den 11 januari blivit sjuk och är inskriven på sjukhus.

– Allt blev mörkt framför ögonen på mig, säger Marjam.

Offensiv träffar henne på den slutna psykiatriska avdelningen som hon varit inskriven på sedan den 10 februari. Marjams svåger Said berättar om vad som hände:

– Hon blev medvetslös och kom i någon slags kramper, ögonen rullade bak i huvudet på henne och nör hon vaknade så kom hon inte ihåg något.

Läkare på Östra Sjukhuset gav henne lugnande medicin men eftersom kramperna har fortsatt så skrev man in henne på sjukhus.

– De har inte hittat någon fysisk anledning till anfallen. Läkarna tror att det är ångesten och stressen över utvisninghotet som gör att hon är sjuk.

Marjams advokat har återigen överklagat avslaget från Migrationsverket och läkaren som behandlar Marjam kommer skriva ett medicinskt utlåtande över hennes tillstånd. Marjams syskon Leila och Mahdi har också fått avslag, trots att de samtliga varit aktiva kommunister i Iran och fortsatt med sin regimkritiska verksamhet i Sverige, två saker som enskilt leder till en risk att dömas till avrättning.

– När jag fick avslaget hade Migrationsverkets handledare inte ens kallat mig till en ny intervju, de hade bara gått igenom alla papper och stämplat avslag, berättar Marjam.

Hela familjen och deras ärenden behandlas av samma handläggare, och avslagen är formulerade exakt likadant. Flera andra medlemmar i Misstro Oss Inte har fått uppehållstillstånd, efter deras internationellt uppmärksammade kampanj. Det här är bara ytterligare ett exempel på att det är avgörande vilken handläggare so behandlar fallet. Så ser den ”rättssäkra asylprocessen” ut i Tobias Billströms Sverige, ett land som står i spetsen för EU:s utvisningspolitik med rekord i fördömanden från FN:s tortyrkommission och som sista europeiska land att stoppa utvisningarn till inbördeskrigets Syrien.

2011 var ett framgångsrikt år för asylkampen, med flera stora framgångar och ett offensivt arbete mot den statliga rasismen och utvisningspolitiken, men kampen är inte över förrän högerpolitikernas och nyliberalernas agenda är stoppad av den massrörelse som måste växa fram, inte bara mot utvisningarna utan mot hela det kapitalistiska systemet som sätter profit före arbetare och fattigas rätt.

Stefan Berg

Annonser

One Response to Asylpolitiken skapar psykisk ohälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: