”Vi föräldrar är arga”

Debatten med Lennart Andreasson om skolnedskärningarna fortsätter på Rättvisepartiet Socialisterna Borås hemsida, och i lördags den 11 februari fick Borås Tidnings läsare chans att chatta med Andreasson.  Så många konkreta svar levererade han dock inte.

”När jag är ute och blir bespottad av allmänheten för att vi inte kan ge den service de önskar får jag höra – det lovade du innan valet! Det stämmer, vi lovade ökade satsningar på bl.a. skolan – men det förutsatte att vi fick majoritet på riksplanet. De som ropar högst idag är de som ställt till eländet genom att rösta fram en brutal högerregering – igen!”

Detta skriver Andreasson till RS och beskyller boråsarna som inte accepterar nedläggningen av de tre skolorna Kinnarumsskolan, Svedjeskolan och Götaskolan för att vara ansvariga för nedskärningarna.

Man kan inte låta bli att ställa sig själv frågan om Lennartssons ”30 år i kommunfullmäktige” gjort att han glömt snegla på vilken politik hans parti själva har gett stöd till i sitt samarbete med socialdemokratiska regeringar innan högerstyret. Precis som S gjorde på riksplanet på 1990-talet väljer han att skylla sin egen högervridning på en påtvingad återställning efter borgerliga misstag. Men när S under ledning av Göran Persson ”skuldsanerade” Sverige genom massiva nedskärningar på offentlig sektor så satt V vid deras sida. Det är bara i opposition som V blir radikala och kan svänga sig med uttryck som ”när kapitalmarknaden avreglerades på 80-talet var det som att släppa in vargen i hönshuset. Dags att släppa hönsen fria och stoppa in alla girigbukar bakom galler” (från Andreassons svar till RS), när de själva är nära att få en del av kakan viker de sig glatt för socialdemokratiska diktat, som i det rödgröna samarbetet innan valet.

Avsaknaden av kampperspektiv är pinsamt tydlig, istället resonerar Andreasson som en affärsman och redvisar siffror upp och ner. Vänsterpartiet avslöjar sig själva på regional och kommunal nivå där deras politik inte nämnvärt skiljer sig från borgarnas. Rättvisepartiet Socialisterna står alltid på arbetarnas sida i kampen mot nedskärningar och attacker från de priviligierade. Där vi sitter i kommunfullmäktige deltar vi också på gator och torg i kampen mot högerpolitiken, oavsett vilket parti som driver den. I Luleå är våra medlemmar med i striden mot delade turer inom äldreomsorgen och i Haninge har våra initiativ till kammp mot nedskärningarna på skolorna gett resultat i stora eftergifter från den politiska majoriteten.

– Min son går på Hedvigsborgs förskola och ska börja på Svedjeskolan. Vi föräldrar här är arga, flera har barn som går på Svedjeskolan nu och undrar hur det ska gå med dem när de flyttas till Kristinebergsskolan, säger Linnea Gyllbrandt, medlem i RS.

– Kristinebergsskolan ska byggas ut för att kunna rymma alla barn, Svedjeskolan är idag överfull och kön till vår förskola är milslång, hur långa blir köerna inte när man tar bort en förskola med 60 platser? Det är många föräldrar som inte får det att gå ihop.

RS Borås uppmanar alla föräldrar till barnen på de drabbade skolorna att organisera möten för att inleda kampen mot planerna som smids av tjänstemän och politiker. De anställdas fackföreningar borde bjudas in för att delta och skapa den bredd och kraft som behövs för att protesterna ska bli framsgångsrika.

Stefan Berg

BT1 BT2 BT3 BT4

Gå med i FB-gruppen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: