RS svarar Vänsterpartiet

Rättvisepartiet Socialisterna Borås har mottagit ett brev från Lennart Andreasson (V), där han försöker bemöta kritiken mot nedskärningarna och rättfärdiga dem.

Likt de rödgröna i stort som försöker skylla alla ekonomiska problem på de senaste åren av Alliansstyre så konstaterar Andreasson mycket riktigt att statsbidraget till kommunerna sjunkit med 140 miljarder de senaste två åren. Men för Vänsterpartiet finns inget tal om kamp för mer resurser till kommuner och offentlig sektor. Att statsbidraget minskade till kommuner och landsting även under tiden då V var stödparti åt Socialdemokraterna och godkände dess ”världsrekord i nedskärningar” nämner han inte. RS menar att man måste ställa sig upp och kräva ett stopp på nedskärningarna och organisera ett motstånd för att kräva den upprustning som behövs efter år av nedmontering – en nedmonterning som pågått längre än de sex senaste åren.

I ett blogginlägg den 19 juni 2011, undertecknat Lennart Andreasson och Lena Palmén (S) så skriver man att stadsdelsnämnden Väster var ”tvungna att anpassa skolans budget till en nivå som ligger 19 miljoner under den som förelåg vid årsskiftet.” Den 21 december rapporterade Sveriges Radio Sjuhärad att ekonomin ser bra ut för Borås – kommunens beräknade överskott på 72 miljoner kronor visade sig istället landa på 178 miljoner. Trots ett stort överskott har man under 2011 genomfört nedskärningar och under 2012 så fortsätter man alltså i än större skala.

Borås är inte ett isolerat exempel på hur V stöder och genomför nedskärningar i  massiv skala, exemplen finns från hela landet på alla politiska nivåer. I Göteborg har, som vi tidigare rapporterat om, V länge varit ett stödparti till Socialdemokraternas nedskärningar. I Västra Götalandsregionen genomför man nedskärningar i en rödgrön majoritet, tidigare även i allians med Folkpartiet och även under en S-ledd regering. I Sundsvall och Östersund står man bakom nedskärningarna på sjukhusen.

Lennartsson skriver inte att det är nedskärningar utan att man ”försöker minska lokalinnehavet för att istället ge eleverna mer pengar till själva utbildningen”. Var det inte nedskärningar när man budgeterade 19 miljoner under tidigare nivå? Vänsterpartiet är med all rätt kritiska till friskolorna, men använder dem som argument för att rättfärdiga nedskärningar på kommunal skola, utan att inse att man bara gräver graven allt djupare. Använd istället det minskade elevunderlaget till att minska på klassernas storlek för att på så sätt öka lärartätheten.

Linnea Gyllbrandt, förälder och medlem i RS

Gå med i Facebook-gruppen!

BT1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: