Vänsterpartiet stänger Borås skolor

Fortsatta nedskärningar på Borås skolor lanseras nu i Väster. Rond ett drabbar tre skolor och ett äldreboende. Borås Tidning varnar för att det bara är början.

 

I centrum står återigen Lennart Andreasson (V) med tidigare erfarenheter från stängningen av Norrbyskolan förra året. Även då använde man tomma lokalytor som argument men matade även rasistiska Sverigedemokraterna med argument om ”misslyckad integration”.

Ett argument för nedskärningarna är att man vill, som BT skriver, ”få fram mer pengar till bland annat lärare”. Detta är inget annat än propaganda för att motivera den högerpolitik som ligger till grund för denna typ av attacker. Likt övriga partier så accepterar V att offentlig verksamhet ska drivas som privata företag med budgettak och resultatmål. Skolorna ska ha minst 300 elever och även förskolorna ska bli till större enheter med mellan 120 och 160 platser.

Efter förra årets reaktioner från föräldrar och personal med protester och elevstrejker så föreslår nu tjänstemannaförslaget att kommunstyrelsen ska blandas in i beslutet för att lyfta trycket från politikerna i stadsdel Väster. Andreasson vet att nedskärningarna kommer mötas av protester och att de nu kan komma att bli betydligt mer omfattande än fjolårets. Väster har dålig ekonomi och är först ut, men fler stadsdelar kommer drabbas. Sven Erikssongymnasiet kan komma att förlägga viss undervisning till Särlaskolan som ligger i en annan stadsdel.

BT listar en del av förändringarna: Götaskolans elever flyttar till Daltorpsskolan. Daltorpsskolan ska ha alla årskurser från förskoleklass till nian plus fritids. Svedjeskolans elever flyttar till Kristinebergsskolan. Svedjeskolan har tidigare byggts ut med extra baracker år efter år. Som sagt så drabbas även förskolorna och Götagården och Satelliten/Videbusken flyttas temporärt till Götaskolan för att sedan slås ihop med Lorensbergsgården.

Man vill stänga Kinnarumsskolan i Viskafors och flytta eleverna till Viskaforsskolan eller Svaneholmsskolan. Svaneholmsskolan utökas till att ha årskurser från förskoleklass till och med sexan plus fritids.

I Rydboholm ska äldreboendet Ängskögården stängas och man vill stänga förskoleavdelnignar för att slå dem samman.

Rättvisepartiet Socialisterna i Borås säger bestämt nej till alla nedskärningar på skola och äldreomsorg. Under 2011 har partiets medlemmar varit drivande i kampen mot skolnedskärningarna i Göteborg och tillsammans med lärare, elever och föräldrar organiserat möten, protester och elevstrejker. Den långdragna kampen under hösten fick först Ung Vänster, efter press från RS medlemmar, att ansluta sig till protesterna och gå i öppen opposition mot moderpartiet. Efter månader av protester bytte V i sista stund sida och lade motförslaget att inte stänga skolorna nu utan förlänga dialogen med de som drabbas av nedskärningarna. I januari röstade en majoritet ledd av Socialdemokraterna och Moderaterna igenom nedskärningarna efter vissa eftergifter till rörelsen.

Organiserad kamp är vägen framåt. Därför utlyser Rättvisepartiet Socialisterna en demonstration den 5 mars utanför stadsdelsnämndens möte där man ska lyfta förslaget. Vi bjuder in till samarbete med alla föräldrar, lärare och barn som drabbas av förslaget.

Gå med i Facebbok-gruppen Stoppa skolnedskärningarna i Borås!

Stefan Berg

BT1 BT2 BT3 BT4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: