Död åt den iranska diktaturen

”Död åt den islamiska terrorregimen i Iran” ”Ned med bödlarna i Teheran” skanderade ett hundratal demonstranter, från exiliranska grupperingar, däribland Irans olika kommunistiska organisationer i Lund idag. Protesten riktades mot supportrar till den iranska diktaturen som besökte den iranska ambassadens ”kulturdag”.

Rättvisepartiet Socialisterna som deltog i demonstrationen menar att det är ett hån mot den iranska befolkningen att Lunds kommun hyr ut Stadshallen till diktaturens representanter.
Den iranska regimen representerar inte den iranska kulturen de förtrycker den iranska kulturen.

Det var en ilsken stämning som riktades från de som tvingats fly från förtrycket mot den lilla skara på omkring 50 personer som visade sitt stöd med den islamiska diktaturen genom att besöka ”kulturdagen”.

Genom högtalarna och megafonerna riktades tal mot diktaturen och dess hantlangare Vahid Haghighi runt radiokanalen och föreningen Persiska Viken som arrangerar kulturveckan och öppet stödjer mördarregimen.

Farideh Arman en av demonstranterna lyckades sedan ta sig in i Stadshallen. Från andra våningen kastade hon ut flygblad och skrek ”här i Stadshallen ska vi fira regimens fall” innan en ordningsvakt släpade ut henne.

Lunds kommun var väl medvetna om att det var personer knutna till den islamiska republikens diktatur som hyrde Stadshallen. Men att en diktatur använder kommunens lokaler är inga problem för kulturchefen Torsten Schenlaer som erkänner att man visste om vilka det var som hyrde. Han säger till Skånskan.se

– Det som jag tycker är fantastiskt med Sverige är att alla får möjlighet att uttrycka sin åsikt, säger han.

Men det är inte en åsikt som regimen visar med sin ”kulturvecka”. Den iranska regimen vill mobilisera sitt stöd i en tid då de befinner sig under stark press på hemmaplan. Den iranska diktaturen och dess ledare lägger stora resurser på att kartlägga oppositionella i exil och får här hjälp av Lunds kommun. En regim vars agenter organiserar politiska mord på motståndare i exil tillåts alltså att organisera sig i kommunens samlingslokaler.

Torsten Schenlaer kollega var inte sämre.
– Vi hyr ut på de grundförutsättningar som är att man betalar. Vi lägger ingen politisk värdering i det, säger Urban Olsson, förvaltningschef på kultur- och fritid.

Rättvisepartiet Socialisterna är av en annan åsikt. Vi ger vårt fulla stöd till det iranska folket och dess motstånd mot diktaturen. Vi ger vårt stöd till de socialistiska motståndsrörelserna i Iran och i exil och arbetarklassens kamp. Mot diktatur, för demokratiska fri- och rättigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna

Skånskan Sydsvenskan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: