Nytt avtal mot demokratiska rättigheter

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) är ett multilateralt handelsavtal som tagits fram av kapitalistiska intresseorganisationer, med begränsad bevakning och insyn av folkvalda representanter och ingen öppenhet gentemot allmänheten.

Dess syfte är att förebygga piratkopiering och varumärkesintrång. Vad beträffar internet så stipulerar avtalet att företag som tillhandahåller onlinetjänster blir lagligt ansvariga för att inget innehåll som sprids av användare via tjänsten är upphovsrättsskyddat.

För att se till att varje enskild individ inte tar del av piratkopierat material, tvingas internetoperatörer spåra sina kunders aktivitet och förmedla detta till polisen. Denna form av övervakning infördes redan 2009 under den kontroversiella Ipred-lagen. Skillnaden är att Ipred inte tvingar operatörerna att spara sina användares aktivitet. Följden av Ipred var att sidor som Pirate Bay kunde erbjuda sina användare tjänster där individens aktivitet på internet inte kan spåras. Under ACTA tvingas internetoperatörer att spara och lagra användarnas aktivitet. Det blir även olagligt att använda anonymitets-tjänster.

I samband med att avtalet skrevs på i USA har det (enligt det amerikanska justitiedepartementet) största upphovsmannamålet i amerikansk historia ägt rum.  Ägarna till sidan MegaUpload (en sida där användare kan ladda upp film, musik och andra filer från sin dator, gratis för andra att ladda ner) arresterades och kan komma att dömas till upp till 55 år i fängelse då större andelen av materialet på MegaUpload strider mot upphovsrätten och påstås vara värt 500 miljoner dollar.

ACTA sträcker sig dock längre än internet och media. Under ACTA-avtalet skulle generiska kopior av viktiga läkemedel anses bryta mot upphovsrätten och kriminaliseras. Under det redan gällande handelsavtalet TRIPS (Trade Related Intellectual Property Agreement) är tillverkningen av generiska andra linjens hiv-mediciner förbjuden då originalmedicinerna är patenterade. ACTA-avtalet innebär ytterligare skärpning av dessa bestämmelser.

Den senaste tiden har vi sett exempel på kampvilja från internetaktivister. Dessutom stände ett flertal stora internetaktörer, däribland Wikipedia och den sociala nyhetssidan Reddit, helt eller delvis ner sina tjänster den 18 januari i protest mot SOPA (Stop Online Piracy Act), ett lagförslag som presenterades för det amerikanska representanthuset i oktober 2011, och PIPA, dess motsvarighet i senaten. Hade förslagen blivit lag hade det bland annat inneburit carte blanche för amerikanska myndigheter och upphovsrättsägare att inleda juridiska processer mot aktörer som ansågs ha inkräktat på deras upphovsrätt. Man ville dessutom tvinga internetoperatörer att filtrera bort de domännamn (exempelvis thepiratebay.org) som man ansåg vara kopplade till upphovsrättsvidrigt material.

Privatpersoner uppmanades att ringa och skriva till sina representanter för att uttrycka sin avsky mot lagförslagen. Denna kampanj var så framgångsrik att många politiker som var odelat positiva till förslaget drog tillbaka sitt stöd, för att något annat helt enkelt hade inneburit politiskt självmord. Namnlistan mot SOPA/PIPA på hemsidan till den kanadensiska civilorganisationen avaaz.org har samlat nära 3,5 miljoner påskrifter.

En aktuell lista mot ACTA är i skrivande stund uppe i över 900 000 namn. Medvetenheten om hotet från ACTA ökar successivt. I Polen marscherade över 10 000 i protest mot landets påskrivande av avtalet.

I stort sett alla EU-länder har nyligen skrivit på avtalet. Detta är dock en högst symbolisk handling, då inget träder i kraft förrän avtalet ratificeras av EU-parlamentet, vilket enligt uppgift skall ske i juni. Fram tills dess måste allmänhetens medvetenhet om avtalet förstärkas, och opinion byggas mot ACTA-avtalet.

Den franske EU-parlamentarikern Kader Arif, som var EUs observatör av ACTA-avtalet, avgick i samband med påskrivningen.

Han sa: “Jag vill på starkast möjliga sätt ta avstånd från hela processen som ledde fram till påskrivandet av detta avtal: ingen inkludering av civila samhällsorganisationer, brist på insyn från förhandlingarnas början … Som observatör av denna text har jag upplevt aldrig förr sedda manövrer av parlamentets höger för att skynda fram avtalet innan den allmänna opinionen blev medveten …”.

Rättvisepartiet Socialisterna tar avstånd från ACTA-avtalet, då det inte bara kränker varje individs integritet utan hindrar även produktionen av för utvecklingsländer livsviktiga läkemedel och livsmedel.

Den 4 februari kommer det vara omfattande protester i Stockholm, Göteborg och Malmö mot att Sverige stödjer ACTA-lagen. Den 25 februari är ytterligare en demonstration inplanerad i Göteborg. Vi uppmanar alla att demonstrera mot denna kapitalismens attack mot integritet i både ord och handling. Skriv på namnlistor, gå på demonstrationer och ta aktiv strid. Med lärdom av SOPA/PIPA ser vi återigen att kampen mot storföretagen för ett fritt internet och en rättvis värld går att vinna.

Viktor Jackson, David Pergament
GP
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: