Våldsam attack från nazister i Ludvika

Efter den utlysta demonstrationen mot rasism i Ludvika gick deltagare till Folkets Hus för att diskutera den fortsatta kampen mot rasism och nazism. Väl på mötet attackerade nazistiska Svenska motståndsrörelsen deltagarna. Nazisterna i SMR som inte vågat sig fram medans demonstrationen på 200 personer pågick lurpassade på mötesdeltagarna och gick  sedan till attack mot mötet.

Nazisternas attack understryker det som Rättvisepartiet Socialisterna pekat på. Det måste råda nolltolerans mot nazistiska och rasistiska möten, manifestationer, demonstrationer och samlingar. Inte en gata, inte ett torg åt nazisterna. När de tillåts att samlas ökar dess självförtroende och våldet i dess spår.

SMR har tidigare organiserat ett gatumöte i staden, ett möte som fått arrangeras ostört. Detta möte kan ses som obetydligt, men var tillräckligt för att ge nazisterna självförtroende att gå till våldsam attack mot antirasister några veckor senare.

Nazisterna hade mobiliserat ett tiotal personer från flera orter för att genomföra attacken mot antirasisterna. En antirasist som talat på demonstrationen misshandlades av nazisterna som slog en flaska i hans huvud när de försökte hindra dem från att storma lokalen. Enligt media har tre nazister gripits av polis.

En viktig lärdom för Ludvikas antirasister är att mobilisera för att stoppa nazisterna redan innan de håller sina manifestationer och att öka säkerheten vid antinazistiska arrangemang. Säkerheten vid mötet borde ha varit bättre, en fråga som vilar på arrangörerna. Detta speciellt då nazisterna redan tidigare hetsat på nätet mot demonstrationen. som hölls under dagen. Men arrangörerna lämnade frågan om säkerhet till polisen. Kampen mot nazism eller försvaret och skydd av vänsterns möten kan aldrig överlämnas till polisen. Att de inte har det intresset stod klart då det tog dem två timmar innan nazisterna körts bort från Folkets Hus trots att de bara var tio till antalet.

Hotet från nazism måste tas på allvar villket våldet i Ludvika visat. Socialister har här en viktig roll att spela. Att samla arbetarungdomen och Ludvikas befolkning i massprotester för att blockera nazisternas försök att etablera sig måste bli en prioriterad fråga.

RS Västsverige

DN DD
Expo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: