För ett enat 1 maj!

Öppet brev från Rättvisepartiet Socialisterna till Kommunistiska Partiet, Syndikalisterna samt Göteborgs sociala rörelser, föreningar och nätverk – För ett enat 1 maj 2012.

Rättvisepartiet Socialisterna vill i god tid inför firandet av arbetarklassens internationella högtidsdag 2012 skapa en dialog och öppna upp för diskussioner om ett initiativ till att försöka ena den revolutionära vänstern i ett gemensamt 1 maj-firande i Göteborg. Vid sidan av de traditionella partierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går vanligtvis tre tåg genom centrala Göteborg. Det är Syndikalisterna, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna. Utefter dessa tåg står tusentals göteborgare som vill fira arbetarklassens dag, men inte vill ta aktiv ställning i den splittrade vänsterns olika tåg.

Vi anser därför att den revolutionära vänstern i Göteborg har ett ansvar inför arbetarklassen, att i en tid av kris för kapitalismen visa på alternativet och samla massorna. Detta gör vi bäst tillsammans genom att ena den antikapitalistiska revolutionära vänstern i ett massivt demonstrationståg som vi är övertygade skulle bli flera tusen deltagare större än riksdagspartiernas. En enad demonstration skulle göra det lättare för de oorganiserade arbetarna och ungdomarna att ta en aktiv del av demonstrationen. En viktig skillnad från tidigare år som förstärker vår syn på behovet av en enad demonstration är att nazister utannonserat att de tänker demonstrera i Göteborg på 1 maj.

Ett enat tåg skulle inte heller minska möjligheterna att föra fram sin respektive politik. Det skulle inte innebära att den egna organisationen hamnade i bakgrunden. Istället skulle varje enskild organisation kunna ställa upp i egna block i demonstrationen, tillsammans med andra.

Den ekonomiska krisen är långt ifrån över och runt om i Göteborg bildas aktionsgrupper, nätverk och föreningar som vill slå tillbaka nedskärningspolitiken och rusta upp förorterna. Föräldragrupper, ungdomar och Pantrar ställer sig upp och vägrar betala för kapitalismens kris. Dessa grupper, föreningar och nätverk är inte anslutna till någon organisation eller något parti men skulle sannorligt ställa upp i mobiliseringen till ett gemensamt 1 maj.

Runt om i hela Europa reser sig arbetarklassen mot överklassens försök att välta över krisens kostnader på arbetarnas ryggar. Grekland, Spanien och Portugal har alla lamslagits av massiva generalstrejker, i England har vi sett de största fackliga mobiliseringarna på decennier och ett nytt politiskt återuppvaknande sker. Så är fallet inte i Sverige –  ännu.

Genom att ena den revolutionära vänstern på 1 maj skulle vi kunna lägga de första hörnstenarna i en rörelse som oundvikligen också kommer nå vårt land i takt med krisens utveckling.

Rättvisepartiet Socialisterna skulle därför vilja se att samtliga genuina arbetarorganisationer, partier, fackföreningar, socialister, kommunister och syndikalister enas runt en gemensam plattform på 1 maj med utgångspunkt i en gemensam kamp mot högerns attacker mot arbetare och fattiga och mot Socialdemokraternas nedskärningar i Göteborg.

Hur ett gemensamt 1 maj-firande ska se ut, vilka paroller som ska resas, vilka som talar och så vidare får vi planera gemensamt. Vi är övertygade om att ett enat tåg skulle samla flera tusen fler än vad som traditionsenligt går i våra tre tåg tillsammans. Ett enat tåg skulle möjliggöra för aktionsgrupper, föreningar och nätverk att ansluta på 1 maj. Arbetarklassens historiska högtidsdag borde demonstrera vår enighet och inte vår splittring – det är med den utgångspunkten Rättvisepartiet Socialisterna vill göra en gemensam satsning inför 2012 års 1 maj.

Låt oss tillsammans visa borgarna och kapitalisterna att Göteborgs arbetarklass är en kraft att räkna med och att vi vägrar betala deras kris.

Distriktsstyrelsen RS Väst 21 januari 2012
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: