Psykiatrin hotad i Mullsjö

Förslaget om att lägga ned Mullsjös psykiatriska öppenvårdsavdelning har mötts av stor kritik från de anställda. Nedläggningen kommer innebära att den psykiatriska mottagningen för Mullsjö och Habo flyttas till länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Nedläggningen av den psykiatriska öppenvårdsavdelningen har mötts av protester från bland annat läkare, barnsköterskor och psykologer. I ett brev till landstingsledningen i Jönköpings län har de anställda på Mullsjös vårdcentral beskrivit sin oro:
”Alla människor har rätt till god och säker vård inom räckhåll, något som inte blir möjligt om Mullsjös och Habos patienter i stället ska tvingas åka till Jönköping. Vi hoppas att ledningen vill trygga behovet av vård också i Mullsjö.”

Landstingsledningen tog för snart tre år sedan ett beslut om att ta in hyrläkare istället för fast anställa – detta efter att överläkaren på den psykiatriska mottagningen i Mullsjö slutat. Efter detta beslut tagits rapporterade Sveriges Radio Jönköping (SR) om att 20 olika läkare avlöst varandra och att patienter blivit tvungna att träffa olika läkare för varje nytt besök.

Under denna period blev personal tvungna att prioritera de mest sjuka och i vissa fall hann man till och med inte med patienter. Detta problem ”löstes” genom att man fram till maj 2010 hade en tillfällig läkare, två dagar i veckan.

Den psykiatriska mottagningen har enligt Landstinget under en längre tid haft svårigheter att få ny personal till mottagningen och menar att flytten kommer medföra en ökad säkerhet för både patienter och personal.

Mottagningens 340 patienter kommer nu att tvingas att åka till Jönköping för att få vård. Johan Björck, verksamhetschef på den psykiatriska kliniken i Jönköping säger i en intervju till SR:
– Vi ska samverka med Socialtjänst och liknande för att få en bra övergång så att ingen patient faller mellan stolarna.

Björcks löften om att ingen patient ska falla mellan stolarna är inte av något större värde då Ryhov under flera år attackerats och drabbats av nedskärningar.

Under 2009 så tvingades Länssjukhuset att skära ner 66 miljoner kronor på sin verksamhet.
Webbtidningen Jnytt uppmärksammade samma år som nedskärningarna ägde rum att sedan Ryhov öppnades år 1988 – fram till 2009 så hade 200 vårdplatser försvunnit. Nedskärningarna fortsatte även året därpå och då hamnade notan på över 50 miljoner kronor.

Björcks uttalande blir desto mer skrattretande då Arbetsmiljöverket redan i april 2011 kritiserade den psykiatriska öppenvården på Ryhov. Arbetsmiljöverkets granskning visade att samtliga öppenvårdsmottagningar hade för hög arbetsbelastning, något som i sin tur kunde leda till ohälsa och stress hos både personal och chefer. Granskningen visade även att stora delar av personalen haft sömnsvårigheter och problem med att slappna av.

Högerpolitikens attacker och nedskärningar på den offentliga sektorn är landsomfattande – från Göteborg där 250 miljoner kronor kommer att försvinna från Sahlgrenskas Universitetssjukhus till Kalix i Norrbotten där sjukhusets operations- och IVA-verksamheten kan komma att läggas ner. Det är inte bara i storstäderna som nedskärningar på vård och äldreomsorg äger rum – småorter likt Mullsjö är inte immuna mot högerpolitikens härjningar.

En facklig involvering i protesterna för Mullsjö vårdcentral kan vara en avgörande roll i hur den utvecklas.

Linnéa Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: