Hel familj hotas av utvisning

Reza Taghat Farsa Fard är 75 år gammal och den äldsta medlemmen i gruppen Misstro Oss Inte. Han har bott i Sverige sedan 2007 och saknar fortfarande uppehållstillstånd. Hela hans familj har tvingats på flykt undan den iranska regimen på grund av att de var aktiva i Irans Arberarkommunistiska Parti (IAKP) i Iran.

Han kom hit med sin fru Khadije Mahabadi 2007 för att besöka sin dotter som bor i Sverige. Från Iran fick de veta att den underjordiska grupp de var verksamma i hade avslöjats av regimen. Det hade blivit livsfarligt för dem att återvända och de stannade i Sverige som politiska flyktingar. Under 2008 och 2009 tog sig deras andra barn och barnbarn till Sverige för att undkomma förföljelsen. De har fortsatt sin politiska aktivism här i Sverige och även barnbarnen som inte var medlemmar i IAKP har blivit aktiva i Misstro Oss Inte-kampanjen.

Som Offensiv tidigare rapporterat så är flyktingarna i Misstro Oss Inte noggrant kartlagda av regimen i Iran – de största dagstidningarna har skrivit om dem och det är högst sannolikt att allt material, bland annat filmer, som finns på internet har fallit i regimens händer. På flertalet protester har Reza, hans döttrar Leila och Marjam Fard och hans son Mahdi Fard hållit tal. Utanför Irans ambassad på en demonstration den 3 december förra året brände de bilder på Ali Khameni och Mahmoud Ahmadinejad. Marjams son Said Marimi var inte politiskt aktiv i Iran men har engagerat sig i de kampanjer mot regimen som familjen deltagit i i Sverige. Deras senaste ansökan om asyl blev avslagen och sista datum att lämna in överklagan är nära, den 23 januari.

Fyra studenter på Göteborgs Yrkeshögskola har gjort en film om Leila Taghat Farsa Fard och Misstro Oss Inte där regimkritiken tydligt lyfts fram. All denna nya bevisning har lagts fram till Migrationsverket men ännu har ingen i familjen getts asyl.

Tretton av de iranska flyktingarna har nu fått asyl, senast gruppens ordförande Mehdi Sheikh Najdi. I Stockholm har 12 iranska flyktingar fått asyl efter intensiva kampanjer och aktioner. Trots situationen som råder för oppositionella i Iran och internationellt, och trots att Migrationsverket gång på gång har serverats bevis på detta, så fortsätter Sverige att avvisa flyktingar till förföljelse, fängelse, tortyr, våldtäkt och dödsstraff. Den iranska regimen är en av de mest repressiva i världen och avrättar flest i världen, räknat per capita.

För att stoppa de människorättsvidriga utvisningarna krävs fortsatt kamp för varje enskild flykting, men för att förändra den rasistiska flyktingpolitiken från grunden krävs masskampanjer med gemensamma demonstrationer och aktioner som samlar både flyktingar och svenskar.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: