Ingen kvinnokamp utan klasskamp

Misshandelsfall bland unga flickor har ökat markant de senaste åren. Ingen annan grupp i samhället har ökat så mycket i statistiken när det gäller våldutsatthet som det har för flickor. För att få ett stopp på detta ungdomsvåld krävs en omfördelning av samhällets resurser och en djupare samhällsförändring. 


Från år 2008 till 2010 har antal misshandel med flickor i åldern 15 – 17 år som offer ökat med hela 64 procent, rapporterar Dagens Nyheter (DN) i artikeln Våldet bland unga tjejer ökar kraftigt. Även siffror på flickor som själva misshandlar har ökat med nära 119 procent de senaste tio åren.

Mathias Henriksson som jobbar på ungdomsroteln i Citypolisen i Stockholm säger till DN att han endast kan spekulera om orsaken bakom det ökade våldet bland flickor men att ”man har märkt en attitydförändring”. Men detta är inget som kräver större spekulationer och inget som beror på en attitydförändring hos flickor.

Sambandet mellan utvecklingen av dagens samhälle de senaste åren och den ökade våldutsattheten bland tjejer är tydligare än någonsin. Nedskärningar inom skola, vård och fritidsgårdar, fortsatta ökade klassklyftor och en ökad barnfattigdom har brutaliserat samhället och lett till fler misshandel. Media har fram tills idag gett en bild av att det är killar och män som agerar genom våld när de mår dåligt, men nu visas det att våldet ökar mest bland unga flickor.

Kvinnor är en av grupperna i samhället som drabbas hårdast av högerpolitikens negativa förändringar i samhället så som nedskärningar och privatiseringar. Ojämställdheten ökar och ger inte minst psykiskt lidande hos kvinnor och unga tjejer. Att våldet bland flickor har ökat är ingen ”attitydförändring” utan det är något som speglar vårt samhälle vi lever i idag.

För att få ett stopp på ungdomsvåldet krävs en upprustning med mer resurser till skolor, vården och fritidsgårdar. Samtidigt behövs en socialistisk kvinnokamp som kräver mer pengar till kvinnojourer och hjälp till våldsutsatta flickor, och lika lön för lika arbete. Rättvisepartiet Socialisterna menar att det behöver byggas ett nytt arbetarparti som genom sin kvinnokamp kan ge ett socialistiskt alternativ till dagens kapitalistiska samhälle som föder ojämställdheten, lidandet och våldet.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: