Vanskötsel på äldreboenden i Småland

En granskning från Socialstyrelsen visar att flera kommunala boenden i bland annat Sävsjö, Gislaved och Nässjö har lämnat gamla och dementa personer ensamma och inlåsta om nätterna.

Kritik har nu riktats mot de kommunala äldreboendena i Sävsjö, Gislaved och Nässjö då äldre och dementa blivit inlåsta utan någon möjlighet att kunna ta sig ut eller få hjälp av personal, som vid dessa tillfällen varit ute och jobbat på annat håll. Socialstyrelsens granskning menar att det borde vara tillräckligt mycket personal om nätterna så att dementa och äldre alltid har personal tillgänglig.

Lilian Sjöberg Wärn, moderat och ordförande i Sävsjös socialnämnd, uttalar sig i den småländska tidningen Nu att ”Det rör sig om enstaka tillfällen som det inte varit bemannat och låst. Jag kan hålla med om att det finns brister men vi jobbar utifrån att lösa detta.”

Wärn säger även att att det sedan 2010 pågått en omorganisering och att personal ska hjälpas åt mellan flera olika avdelningar.

I en kort intervju med Offensiv, säger Wärn:
– Informationen om att andra avdelningar ska hjälpa demensavdelningen under natten verkar inte ha gått fram.

På frågan om det krävs fler anställda för att täcka behovet svarar Wärn nej.
Att Wärn själv inte drar slutsatsen om att det krävs fler anställda är rent av löjeväckande, då kontentan av Socialstyrelsens granskning är att det borde finnas tillräckligt mycket personal om nätterna för att täcka de behov som finns. Bara det faktum att personal befunnit sig på annat håll och arbetat då äldre och dementa varit inlåsta visar det skriande behovet av en ordentlig satsning på vård och äldreomsorg.

Linnéa Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: