Inspirerande studiedag i Göteborg

16 medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna deltog på en studiedag i Göteborg den 7 januari. Kampstämningen var hög och mötet bjöd på inspiration och lärdomar inför 2012.

 

Dagen började med en inledning av Patrik Hooghwinkel med temat ”Rättvisepartiet Socialisterna 15 år”. Han beskrev hur det skedde en radikalisering av ungdomar och arbetare på 60-talet. I samhället fanns en våg av strejker och SSU bestod vid den tiden av en bred vänster. Det var i Umeå som tidningen Offensiv startades av SSU-medlemmar som var motståndare till Socialdemokraternas högervridning. De var emot stalinismen och vände sig istället till trotskismen. Målet var att Socialdemokraterna skulle få makten med socialistisk politik.

I början av 80-talet uteslöts alla Offensivare ur SSU. Offensiv hade ändå kvar viljan till en enad marxistisk vänster och därför behövdes ett mer självständigt arbete. I och med stalinismens kollaps under 90-talets början spred sig den felaktiga tron om att kapitalismen hade segrat och att kampen var avgjord. Dessa samhällsförändringar bidrog till en högervridning av bland annat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Arbetarförbundet Offensiv kunde däremot förklara stalinismens kollaps och menade att det fanns en brist på ett politiskt alternativ för arbetare. De gav aldrig upp tron på socialismen.

1997 bildade Offensiv Rättvisepartiet Socialisterna och partiet fick en markant tillväxt under 90-talet. RS visade tydligt hur Socialdemokraterna inte var arbetarklassens parti.

Efter inledningen följde diskussioner kring samma ämne. Stefan Berg tog då upp vikten av att lära sig av historien och på så sätt kunna dra de slutsatser som behövs. Historien visar hur RS gav upp tron på Socialdemokraterna och istället gick sin egen väg, vilket var korrekt. Idag har RS blivit starkare ideologiskt på grund av sättet att arbeta och analysera historien.

Lina Westerlund beskrev hur det feministiska perspektivet har utvecklats under 90-talet, hur det har blivit en allt större fråga. Hon betonade även vikten av en tidning och att sälja politiskt material för att få arbetarklassen organiserad.

Denny Jovanovic pratade om Pantrarna, som har startats i Biskopsgården. Hur RS är med och inspirerar ungdomarna till kamp mot nedskärningspolitiken. Genom Pantrarna har RS fått stor kontakt med ungdomar i förorterna där intresset för förändring är stort.

Johannes Lundberg tog upp skolfrågan i Angered, där det planeras stora omorganiseringar av elever och nedstängning av tre skolor. Genom möten har föräldrar fått information, vilket har väckt stor frustration som man måste visa politikerna. Det som behövs är en strid tillsammans med elever och lärare i Angered.

Minela Mahmutovic höll i avrundningen av diskussionen där hon förklarade hur dagens allt råare samhällsklimat ger upphov till ett starkt motstånd. Under den ”arabiska våren” vittnar man hur diktator efter diktator föll till följd av invånarnas massiva protester. I dagsläget växer sig arbetarrörelser starka då arbetare, studenter och kvinnor har stått i täten vid demonstrationer runt om i världen. Därför finns det även ett stort behov av en organisation och parti med ett program som kan ge ett alternativ till dagens system. Minela betonade även kvinnokamps-frågan och pratade om vikten av att vara lika aktiva inom kvinnokampen och HBT-kampen som i kampen mot rasism och nedskärningar.

Linnéa Wallberg pratade om prenumerationskampanjen som har blivit förlängd. Kampanjen har gått bättre än förra året, vilket är positivt.

Amer Mohammed Ali avslutade studiedagen med vad som kan väntas av 2012. Det kommer inte räcka med socialism enbart med ord, utan det är nödvändigt att genomföra det i praktiken. 2011 har varit ett intressant år för CWI då kamrater har deltagit i bland annat den revolutionära vågen i Nordafrika och Mellanöstern och i Occupy-rörelsen. Dessa är två rörelser som det är viktigt att politisera. Trotskijs idéer har visat sig vara aktuella i just ”Arabiska våren” och då framförallt teorin om den permanenta revolutionen Men också hur viktigt det är att se hela bilden av en händelse och analysera utifrån den och inte ta den ur sitt sammanhang. I EU har de forna arbetarpartierna inte bjudit på motstånd vilket har öppnat upp vägen åt högextremister att börja sina frammarscher. I media har det gång på gång kommit upp nyheter angående att arbetarrörelsen är död, något som är felaktigt. Det som finns är en brist på organisering. Amer betonade att RS är ett kämpande alternativ och att vår huvudplattform år 2012 återigen kommer att vara på gator, torg, skolor och arbetsplatser. Det som behövs i år är fler aktiva medlemmar, det räcker inte bara med röster, och även en spridning av RS politik genom bland annat tidningen Offensiv.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: