Kampen mot sexismen måste vara massförankrad

På onsdag morgon utsattes strippklubben Angelic i Jönköping för ett attentat. Rutor krossades och en reklambil med klubbens logotyp på brändes.

Tidigare i veckan har klubbens fasad klottrats ner men polisen vill inte spekulera kring om det finns något samband mellan händelserna. Om branden var politiskt motiverad vet man inte.

Porrklubben har tidigar mötts av stora protester och under våren demonstrerade grannar mot öppnandet. Klagomål om fylleri och nedskräpning har upprepade gånger rapporterats till polis och kommunen.

Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till allt utnyttjande av kvinnor och kvinnors kroppar. Sexindustrin och alla dess delar är en kapitalisering av den gamla synen att kvinnans kropp tillhör mannen, detta gäller såväl strippklubbar som prostitution, och det är inte ovanligt att prostitution drivs parallellt med klubbverksamhet. 71 procent av alla kvinnor i prostitution har fallit offer för fysiskt våld, 63 procent för våldtäkt. Bland prostituerade kvinnor är dödsstatistiken högre än i någon annan grupp i samhället, inklusive alkoholister, drogmissbrukare och hemlösa. Det gäller i alla länder i hela världen, från Kenya där fattigdomen är överhängande, till Tyskland där prostitution är lagligt.

I slutet av 1990-talet gjorde Aftonbladet en omfattande granskning av den växande porrklubbranchen i Stockholm och kunde presentera ett omfattande underlag som visade att det fanns ett tydligt mönster av hur klubbar lades ned och föddes på nytt, hur exploaterade flickor vandrade mellan dem, hur ägare och ledning ”gjorde karriär” i porrbranchen och hur mycket knark och pengar det fanns i omlopp.

Elevkampanjen startade då sin kampanj ”Vägra kallas hora” och lyckades efter en rad framgångsrika aktioner stänga en av klubbarna.

RS menar att kampen mot sexism inte kan drivas med hjälp av mordbrand och vandalisering. Precis som kampen mot rasism så måste den vara massförankrad och grunda sig på gemensam kamp mot sexistiska normer, ochgrunda sig i en klassanalys av förtrycket. Den här kampen måste drivas överallt – på skolor och arbetsplatser. RS har vid flertalet tillfällen drivit  kampanjer mot strippklubbar och arrangerat demonstrationer och blockader mot porrbutiker.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: