Utvisa inte till homofobins Vitryssland!

För två år sedan kom paret Irina Artemjeva och Karyna Kaliadka till Sverige från Vitryssland. De flydde från hemlandet efter att ha utsatts för misshandel och trakasserier på grund av att de är homosexuella.

Så här beskriver Karyna Kaliadka för tidningen Offensiv situationen för hbtq-personer i Vitryssland:

– Homofobin råder överallt. Hela samhället är genomsyrat av homofobi, från topp till tå. Det är hopplöst att söka hjälp hos polisen till exempel. Det finns inga hbtq-organisationer i Vitryssland, eftersom de inte får registreras. De får inte finnas. Det är även många politiker som uttalar sig väldigt homofobiskt kring olika frågor och kyrkan stöttar politikernas uttalanden, säger hon.

När det på Karynas jobb blev känt att hon var homosexuell, efter att någon tittat igenom hennes mejl, fick hon sparken. Hennes chef menade att hon kunde smitta sina kvinnliga kollegor.

I Sverige har paret kunnat leva ett normalt och tryggt liv. De har engagerat sig för hbtq-personers rättigheter och talat på flera demonstrationer.

– Vi kan inte och vill inte dölja våra känslor och våra personligheter längre. Vi vill vara en familj, säger paret till Fria Tidningen.

Enligt Migrationsverket finns inga skäl att betvivla Karinas och Irinas identitet och heller ingen anledning att betvivla deras historia (rättsmedicinska intyg finns). Dock är Migrationsverkets slutsats att: ”Av tillgänglig landrapportering framgår att de allmänna förhållandena för homosexuella i Vitryssland i och för sig är att bedöma som svåra men är inte sådana att det rent generellt finns grund för uppehållstillstånd.”

Migrationsdomstolen har därför gjort avslag på Irina Artemjevas och Karyna Kaliadkas asylansökan. Den 20:e december är sista dagen för överklagan. Efter det kan paret utvisas när som helst. Till ett land där de med stor sannolikhet kommer att diskrimineras och misshandlas på grund av sin kärlek.

Vi i Asylrörelsen i Borås kräver att paret och alla flyktingar ska få asyl i Sverige. Det är omänskligt att skicka tillbaka Karyna och Irita till homofobiska Vitryssland, precis som det är omänskligt att utvisa en 91-årig blind och dement kvinna till Ukraina, syriska medborgare till det våldsamma hemlandet och nu senast en familj boende i Ånge sedan 11 år tillbaka till Armenien.

Alliansens asylpolitik är omänsklig och inte värdig ett civiliserat och solidariskt samhälle. Återinför rätten till asyl i Sverige och låt Karyna och Irina stanna!

Asylrörelsen Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: