Stor demonstration mot nazisterna

Igår demonstrerade över 1000 antirasister under parollen ”Vi är 94 procent, Inga nazister på våra gator”. Efter tal av Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen och Anna från Syndikalistiska Ungdomsförbundet avgick demonstrationen till Raol Wallenbergstorg under talkörerna ”Inga nazister på våra gator – Fyll dem istället med bögar och flator” och ”Vad ska vi göra? Krossa fascismen”.
Foujan Rouzbeh drog lärdomar den från antirasistiska historien och demonstrationen i kungsträdgården den 30 november 1991 då nazisterna stoppades av en 10.000 personer stark demonstration. Hon tog också upp om den rasistiska och inhumana flyktingpolitiken som regeringen för i SD:s stil. Anna tog upp om kampen mot nazism och rasism och att det i år är 11 år sedan Salemmarschen startades men också dess motdemonstrationer .

– Nu  har nazisterna misslyckats så mycket att de har varit tvungna att byta plats. Det som främst behövs mot rasismen är klassorganisering och aktiv kamp på skolor och arbetsplatser.

   

Vid 13:00 avslutades demonstrationen vid Raoul Wallenbergstorg. De flesta som deltagit började då gå mot nazisternas demonstrationsplats för att bua ut dem.

Runt 700 antirasister  deltog i den ”ljudiska konspirationen” som buade ut nazisterna. Vid kl 13:30 var nazisterna inte mer än ett 30-tal personer. Polisen lät demonstranterna gå in vid riksdagsgården och ett 100 tal meter från nazisternas samlingsplats där de satt upp kravallstaket. Ett 20-tal nazister gick strax därpå till attack mot antirasisterna vid pelarna vid mynttorget som inte var helt avspärrade, med flaskor och annat, men de omhändertogs snabbt av polisen. Vid ett annat tillfälle kastade nazister flaskor på varandra. Talkörerna ekade och stämningen bland den stora antirasistiska massan var väldigt positiv med talkörer som ”Fuck nassar ni kan dra! Gatan tillhör oss idag!” och ”Vems Gator?  –Våra gator!”.

Runt 14:30 var nazisterna runt 400 personer, vi antirasisterna var då runt 500 vid riksdagshuset. Mittemot, vid västerlånggatan förekom viss kastning av flaskor mellan nazister och antirasister. När talen började hördes knappt något på grund av de massiva antirasistiska talkörerna och vuvuzuela ljuden. Polisen gick ett flertal gånger till attack mot antirasister vid kravallstaketet men inget tumult uppstod vid avspärrningen mot riksdagsgången.

En ledare från British Nationalist Parti talade på nazisternas samling och kallade den svenska regeringen för kriminell och hetsade mot invandrare i sitt tal, men större delen av talet hördes inte på grund av protesterna. Någon riksdagsman dök som väntat aldrig upp, då han enligt arrangörerna, inte vågat komma dit. Istället lästes ett brev upp från den påstådda riksdagsmannen.  Nazisterna lyckades samla 400 personer och då var hela den svenska naziströrelsen från Nationaldemokraterna till Svenska motståndsrörelsen samlade plus nazister från tyskland och Storbritannien. Så antalet deltagare i nazistmarschen måste räknas till det lägsta hittills. Att nazisterna kastat flaskor på varandra samt lyckats samla runt 400 i sitt tåg efter en flera veckor lång kampanj kan inte ses som något annat än ett stort nederlag för deras rörelse.

RS tar avstånd från allt våld samt maskering då det inte gynnar den antirastiska rörelsen. Demonstrationen igår var väldigt lyckad och bra. Den visade att tillsammans kan vi krossa fascismen. Den skulle kunna bli den nystart som antirasismen och den antirasistiska rörelsen behöver.

RS Stockholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: