Asylrörelsen: Migrationsverket inte en objektiv myndighet

I Borås Tidning den 4 december målas bilden av ett rättssäkert system upp i en artikel som handlar om Migrationsverket och Migrationsdomstolarna.

– Det får inte bli fel, det handlar ju om mänskliga rättigheter, citeras Susanne Hansson, jurist på Migrationsdomstolen, samvetsgrant.

Vad artikeln inte tar upp är hur verkligheten för flyktingar i Sverige ser ut: långa handläggningstider, isolering på flyktingförvar eller till och med häkten och avsaknad av rätt till vård. Hur många flyktingar som lever gömda i Sverige idag finns det inga siffror på men det är troligtvis tiotusentals. Flyktingar som gömmer sig från myndigheterna och polisen i ständig skräck att någon ska slå in deras dörr, tillfångata dem i väntan på utvisning.

Precis detta hände en romsk familj från Serbien tidigt den 21 mars i våras. Familjen hade vistats i Sverige i fyra år och efter att de fått sitt ärende avslaget så gick de under jorden. Efter att mannen i familjen deltagit i Asylrörelsens demonstration till försvar för asylrätten, den 19 mars, i Säffle så fick polisen reda på var de bodde. Mannen, hans fru och parets två unga döttrar fördes till Migrationsverkets förvar i Kållered för att utvisas.

Romer tillhör en förföljd och diskriminerad minoritet i hela före detta Jugoslavien. Människorättsorganisationer har kartlagt trakasserier från myndigheter och polis, sanktionerade våldtäkter av romska kvinnor, organstöld från romska barn och diskriminering inom vård och skola. Amnesty skriver att sedan 2009 har serbiska myndigheter tvångsvräkt romer från sju av Belgrads informella romska läger. Man beräknar att minst hälften av de cirka 100 romska bosättningarna kommer att utsättas. I Sverige får 99 % av de romska flyktingarna avslag på sin asylansökan.

Exemplen på hur flyktingar behandlas Sverige är många, och de innehåller vittnesmål som står i skarp kontrast till alla stora ord om värnande av mänskliga rättigheter.
Den 25 januari 2011 skrev GP om att flyktingar tvingades sitta i polisens fylleceller under flera veckor. Anställda på arresten vittnade om att självmordsbenägna flyktingar som nekats vård på akuten placerats i celler på häktet. Som längst hade en man suttit inlåst i tjugofem dygn och det hade redan förekommit ett par incidenter med personer som försökt ta sitt liv.
Flyktingar från Iran hör till de som saknar skäl till asyl enligt svensk lag, även i de många fall där man kan bevisa att de varit politiskt aktiva mot regimen. Iran är det land i världen som kartlägger flest oppositionella i exil, trots detta så har Migrationsverket i dom efter dom beslutat att avvisa iranier som varit politiskt aktiva i Sverige, i regimkritiska organisationer eller partier. Just nu har den iranska flyktingen Ali Mansouri suttit i förvar i över 100 dagar.

Sverige är i nuläget ett av få länder som fortsätter utvisa flyktingar till Syrien trots den katastrofala situation som råder där. Alla rapporter, ofta via internet, vittnar om en inbördeskrigsliknande situation. Ett exempel är 19-åriga Zana Zaydeen som bott i Sverige i två år. Han är kurd och har suttit fängslad i syriskt fängelse utan rättegång, för att han firade det kurdiska nyåret.

Ett annat uppmärksammat fall är Hiyab, 3, och Deymond, 5, som enligt Migrationsverket skulle utvisas till Italien enligt Dublinavtalet (flyktingar till EU har bara rätt att söka asyl i landet de först anländer till). Syskonen hade övergivits av sin biologiska mamma och bott i en fosterfamilj i ett år. Deymond lider av autism och epilepsi, men först efter massiva protester och ett stort mediapåslag backade Migrationsverket och syskonen har nu fått permanent uppehållstillstånd. Det ”rättssäkra” verket ville också utvisa 91-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina trots att hon är i det närmaste blind och lider av demens. Hon har ingen familj kvar i hemlandet. Hade det inte varit för att hennes familj i Sverige tog strid och fick brett stöd hade de svenska myndigheterna utvisat henne i tysthet, till en säker död.

Detta är bara ett fåtal exempel på att den svenska flyktingpolitiken har havererat. Det enda som har fått till stånd förändring är de protester som vuxit fram: blockader vid förvaren och flygplatserna, passagerare på flygplanen som protesterat och fått piloter att vägra lyfta, påtryckningar på politiker och beslutsfattare och intensiva mediakampanjer mot den politik som ligger till grund för den inhumana politiken.

Asylrörelsen Borås

Läs även Asylrörelsens debattartikel i BT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: